Det är viktigt med kollektivavtal och det är bra att vara med i facket. Det visar den situation som flera kommunalare som är anställda vid NSS Hemtjänst och Assistans har hamnat i. Allt började när deras förra arbetsgivare och tillika tidigare ägare av företaget, enligt Kommunal felaktigt gett dem enkel timlön för ett stort antal timmar. För dessa timmar menar Kommunal att de i stället borde ha varit berättigade till övertidsersättning). 

För de berörda medlemmarna handlar det totalt om hundratusentals kronor som de skulle ha gått miste om ifall ingen uppmärksammat detta.

 

LÄS OCKSÅ: Äntligen betalt för extrem övertid

 

En anledning till att de drabbade inte gjorde något tidigare är att de säger att de var rädda för den tidigare ägaren. När sedan företaget i våras fick en ny ägare bestämde sig flera medlemmar för att kontakta Kommunal för att få hjälp. 

Stefan Ehn, regionalt fackligt ombud för Stockholms sektion Mitt, säger till KA att det inte är ovanligt att anställda i privat hemtjänst arbetar övertid. Problemet är att de inte har rätt till övertidsersättning om kollektivavtal saknas. ”Man går miste om gigantiska summor annars”, säger han.

I det fall KA skriver om finns anställda som har jobbat uppemot 700 timmar övertid på ett år, medan arbetstidslagen endast tillåter 200 timmar. Det är ofantligt mycket arbetstid och svårt att förstå att de har orkat jobba så mycket. Arbetsgivaren har också ett ansvar att se till att de anställda inte arbetar mer än arbetstidslagen tillåter och det har man brutit mot i detta fall.

Tursamt nog för de berörda medlemmarna fick de hjälp av facket. Dock är det inte helt lätt att i efterhand bevisa vad som är beordrad övertid, något som krävs för att kunna få ersättning. 

Det du kan göra som anställd för att slippa hamna i en sådan situation är flera saker. En av de viktigaste sakerna är att kolla upp din nya arbetsgivare innan du byter jobb. Det viktigaste du bör ta reda på är om arbetsgivaren har kollektivavtal innan du går vidare och skriver på ett anställningsavtal. Att sedan spara dina lönebesked och vara noga med att kolla vad som gäller vid övertid är andra bra tips. Och att kontakta facket om du misstänker att du inte får rätt lön.

Illustration: Magnus Bard