Redan för en månad sedan gick Kommunal ut i ett upprop där man bland annat krävde en regeringsutredning och tydligare skattelagstiftning för bärplockarna.
– Vi är av åsikten att all bärplockning som sker för industriellt bruk bör åläggas skatt, sa Kommunals ordförande Annelie Nordström då.

När det gäller skattefrågan får Nordström inte medhåll av Catarina Lundberg, från företaget västerbottniska bärföretaget Norrskensbär, som deltog under dagens samtal:
– Det är onödigt. För vad får de för sin skatt? De får ju inte ens gå till doktorn! Deras skatt går bara till din och min pension.
Hennes företag var i blåsvädret ifjol när deras 140 thailändska bärplockare hade svårt att hitta några hjortron. Lundberg lyfter ändå fram de thailändska plockarna:
– De har kunnandet och kan terrängen. Jag skulle aldrig ta hit en stor grupp bärplockare direkt som inte vet var bären finns.
Hon tror att de asiatiska bärplockarna i år till stor del kommer att ersättas med östeuropeiska, och lyfter framför allt fram bulgarer.

Hur det blir med det återstår att se. Säkert är i alla fall att Migrationsverket i sina nya riktlinjer kräver att utländska bärföretag har en filial här eller i ett annat EU-land.
– Det underlättar både för Kommunal och Migrationsverket. Då får man en konkret namngiven person som samtalspartner, säger Ulrika Marusarz, på Migrationsverket.
Verket har skärpt villkoren på flera sätt, bland annat kräver man nu att arbetsgivaren ska kunna garantera lön, även vid exempelvis dålig tillgång på bär.