– Det är inte helt omöjligt att vi måste ta in den här frågan i avtalsrörelsen, säger Kommunals ombudsman, Margaretha Johansson.

Kommunal tvingas nu betala Vårdföretagarnas rättegångskostnader på 292 965 kronor.

Målet handlar om en tolkningstvist kring avtalets formulering om antalet semesterdagar efter 40 respektive 50 års ålder.

– Arbetsdomstolen slår fast att den tolkning vi har haft hela tiden av avtalet är den som ska gälla, säger Linn Bentley, nytillträdd förhandlingschef hos Vårdföretagarna

Kommun-och landstingsanställda har sen länge rätt till 31 dagars semester vid 40 år och 32 semesterdagar vid 50 års ålder. Motsvarande avtal fanns i början inte på den privata sidan.

Men när privatiseringar av vård och omsorg blev allt vanligare på 90-talet, och anställda gick över från SKL-avtalet till de privata avtalen, hamnade semesterfrågan på förhandlingsbordet.

Resultatet blev en sorts kompromiss där det i Vårdföretagarnas avtal står att grunden är minst 25 semesterdagar. Men om överenskommelse inte träffats om annat så är det 31 respektive 32 dagars semester som gäller vid 40 och 50 års ålder.

Och det är det lilla ordet annat som gjorde att frågan var tvungen att avgöras i Arbetsdomstolen.

Själva fallet handlar om ett hemtjänstföretag i Boden, som nu gått i konkurs, där fem anställda, alla över 40, gått över till hemtjänstföretaget från kommunala anställningar. När de gick över fick de färre semesterdagar, enligt sina nya anställningsavtal i bolaget som då inte hade kollektivavtal. När bolaget sedan tecknade kollektivavtal, tyckte medlemmarna, att det som stod om semester borde gälla dem. Kommunal yrkade på kompensation för uteblivna semesterdagar samt skadestånd.

– Det är vår bestämda uppfattning att om man gör ett byte och får färre antal semesterdagar, så ska det ges en kompensation, säger Margaretha Johansson.

Kommunal argumenterade alltså för att ordet annat alltså avsåg någon form av kompensation. Men Vårdföretagarna tolkar ordet annat som att man kan komma överens om just ett annat antal semesterdagar.

Arbetsdomstolen gick alltså på arbetsgivarsidans linje. Och Kommunal varnar för allvarliga konsekvenser.

– Det här handlar ju om vad de här företagen vill ha för personalpolicy och hur lätt de kommer kunna rekrytera kompetent personal, säger Margaretha Johansson.

I de andra privata vårdavtalen är det olika formuleringar. Anställda på KFO-avtal har samma regler som kommun- och landstingsanställda, medan KFS-avtalet endast har 25 dagars semester för alla anställda efter 1998. Däremot är en kompensation inskriven i avtalet vid 40 respektive 50 års ålder. Anställda före 1998 har 31 respektive 32 dagars semester.

Men detta ger inget stöd för att ordet annat ska tolkas som krav på kompensation, enligt Vårdföretagarna.

– Varje kollektivavtal har olika formuleringar. Vi menar att ”annat” kan innebära ett annat antal semesterdagar t ex 25 eller 27 dagar, säger Vårdföretagarnas Linn Bentley.

Hur ser ni på att semesterfrågan kan dyka upp i avtalsrörelsen?

– Då får vi hantera den frågan på sedvanligt sätt, säger hon.