Fack och arbetsgivare inom industrin sa ja till slutbudet som ger 2 procent i löneökningar och 0,2 procent i avsättning till deltidspension/flexpension.

Dessutom har fack och arbetsgivare kommit överens om att gemensamt arbeta för att förbättra jämställdheten och likabehandlingen på arbetsplatserna samt att förstärka arbetsmiljöarbetet.

 

LÄS MER: Kravet: 1061 kronor till undersköterskor

 

För Kommunals del är det mest intressanta i industriavtalet det totala värdet på 2,2 procent där 0,2 procent avsätts till deltidspension/flexpension.

Kommunal kommer nu att kräva att lönerna höjs med 2,2 procent för alla kommunalare, utom för undersköterskor som enligt förbundet ska ha mer.

– Frågan om deltidspension är inte aktuell för våra medlemmar. Därför vill vi att hela värdet av märket används till att höja våra medlemmars löner. Det är viktigast för oss, säger Lenita Granlund.

 

INTERAKTIV GRAFIK: Så fungerar avtalsrörelsen

 

Märket på 2,2 procent motsvarar vad kommunalarna i snitt har fått ut i löneökningar under de tre senaste åren.

Lenita Granlund vill inte säga att hon hade hoppats på att märket skulle ge mer. Industrifacken krävde från början 2,8 procent.

– Jag kan inte säga att jag är besviken. Industrifacken har haft tuffa förhandlingar. Nu fokuserar vi på våra förhandlingar, där vi kommer att respektera märket och satsa på bättre löner och villkor för våra medlemmar med märket som utgångspunkt, säger Lenita Granlund.