Två avtal med arbetsgivarorganisationen Vårdföretagarna löper ut den sista november. Det gäller avtalet för äldreomsorg och avtalet för vård och behandling samt omsorg. Omkring 26 000 anställda i privat äldreomsorg berörs samt ytterligare ett antal tusen i privat LSS-verksamhet samt annan vård och behandling.

Parterna har nu visat korten och lämnat sina avtalskrav till varandra. Kommunals löneyrkande på 2,8 procent bygger på det ursprungliga kravet som fanns till SKL, som i sin tur grundade sig i kraven på industrins område. Det märke som sedan blev lönenormen i årets avtalsrörelse stannade vid 2,2 procent.

Parterna vill inte gå ut med vad 2,8 eller 2,2 procent betyder i krontal.

– Vi måste träffas i kansliöverläggningar först, det bygger på partsgemensam statistik. Jag vill inte gå ut med nånting förrän vi parter är överens om vad som är medellönen, säger Lars-Sture Johansson.

Enligt statistik Kommunal själva publicerade i fredags låg medelgrundlönen 2014 på 20 700 kronor i privat äldreomsorg, men det gäller inte enbart Vårdföretagarnas medlemsföretag.

Kravet om en undersköterskesatsning på 400 kronor i genomsnitt bygger på det som redan finns i avtalen med KFS och Arbetsgivaralliansen. I kommuner och landsting innebar avtalet 500 kronor i genomsnitt men i praktiken får den stora majoriteten av undersköterskor 280 kronor extra i genomsnitt.

Förutom höjda löner vill Kommunal ha in heltid som norm i avtalet, på samma sätt som i SKL-avtalet tidigare. Man vill också bättre reglera arbetsgivarnas möjligheter till enskilda överenskommelser med anställda om så kallade ”all inclusive-avtal”, där tillägg som ob och övertidsersättning ingår i lönen.

– Det här fungerar inte som det är tänkt. Om sådana överenskommelser ska göras så vill vi att medlemmarna ska veta vad som är vad, att det framgår vad som är övertid, ob och så vidare.

Enligt Kommunal går arbetsgivarnas yrkanden i helt motsatt riktning.

– De yrkar på ökad flexibilitet, och större möjligheter att göra enskilda överenskommelser, säger Lars-Sture Johansson.

Vårdföretagarna vill inte gå ut med sina yrkanden. Förhandlingschef Linn Bentley skriver i ett mejl till KA: ”Vi kommer i avtalsförhandlingarna att fokusera på och fortsätta det partsgemensamma lönebildningsarbetet vi haft med Kommunal de senaste åren.”

Kommunal vill också på något sätt avtala kring fenomenet hyvling av tjänster, när arbetsgivare plötsligt sänker sysselsättningsgraderna för anställda. Samtidigt pågår här en rättslig process där Kommunal stämt både Frösunda och Attendo till Arbetsdomstolen, AD. Om några veckor kommer AD med ett avgörande  som får betydelse. Det gäller ett mål som Handels driver mot Coop vad gäller hyvling.

Måste ni inte avvakta vad AD säger innan det blir en fråga för avtalsförhandlingarna?

– Vi håller på att diskutera det internt. Ingenting förstörs av att vi lyfter det i årets avtalsrörelse. Det kanske blir ett ettårigt avtal. Frågan måste diskuteras, säger Lars-Sture Johansson.

Förhandlingarna startar den 19 oktober.

Avtalskraven

KOMMUNALS KRAV:

• 2,8 procent i löneökning.
• 400 kronor extra i genomsnitt till undersköterskor.
• Heltid som norm.
• Att all tid på jobbet ska räknas som arbetstid, även jourtid alltså.
• En hårdare reglering av ”all inclusive”-överenskommelser.
• Någon skrivning kring hyvling av tjänster.

VÅRDFÖRETAGARNAS KRAV (detta enligt Kommunal):

• Sifferlöst tillsvidareavtal.
• Mer flexibilitet kring enskilda överenskommelser.
• En utökning av begränsningsperioden för beräkning av arbetstid, vilket innebär mer flexibilitet i förläggningen av de anställdas arbetstid.
• En utökning av semesterperioden då huvuddelen av semestern ska förläggas till fem månader, maj-september. I lagen är huvudregeln juni-augusti.