Kommunal är Sveriges största fackförbund för yrkesverksamma – och det i särklass största för kvinnor. Dagens modell för löneökningar, där industriförbunden går före och sätter det så kallade ”märket” som de andra sedan följer efter, gör att kvinnor fortsätter att tjäna mindre än män. Kommunal har under hösten krävt besked kring hur orättvisan ska rättas till.

I dag träffas alla fackförbundsordföranden i ett stormöte, där jämställdhet kommer att vara en av punkterna på dagordningen. Kommunals ordförande Annelie Nordström kommer att hålla ett anförande om vikten av att minska lönegapet.

– Jag kommer att beskriva undersköterskan i äldreomsorgen och påstå att det inte är ett problem bara för Kommunal utan för alla. Om vi inte kan göra undersköterskejobbet mer attraktivt så kommer vi inte få den vård och omsorg som vi behöver, säger Annelie Nordström.

Hon säger att strukturen där kvinnorna i välfärden tjänar mindre än männen i industrin har betydelse för hela arbetsmarknaden, och att det då är rimligt att vissa grupper kan få mer än märket. Men hur det ska gå till vill hon inte gå in på.

– Det är för tidigt, vi håller på att sätta idén om att det är nödvändigt. Hur det faktiskt ska gå till är en fråga som vi kommer jobba med och som förhoppningsvis kommer leda fram till en LO-samordning under hösten, säger Annelie Nordström.

Hon säger att det inte går att lyfta alla grupper samtidigt och att de inte påstår att alla Kommunals grupper är felavlönade.

– Vår idé är att koncentrera oss på kvinnor inom Kommunal som har yrkesutbildning och jobbar inom en kvinnodominerad bransch. Man brukar ofta jämföra undersköterskan med bilmekanikern eller verkstadsarbetaren. Den skillnaden bör vara utplånad inom några mandatperioder.

IF Metalls ordförande Anders Ferbe avfärdar att deras grupper ska stå tillbaka för att minska löneskillnaderna.

– Det enda som händer om vi inom industrin avstår löneutrymme är att de pengarna kommer kapitalägarna till del. Det löneutrymme som uppstår inom industrin är det som man sagt bör gälla alla i samhället. Även de sektorer som har låg löneutveckling tjänar på att vi följer industrinormeringen, säger Anders Ferbe.

Han säger dock att de kan tänka sig att man identifierar vissa grupper som är felavlönade och ger dem ett högre lönepåslag, utan att andra grupper kräver kompensation.

Annelie Nordström säger att de är ganska överens med IF Metall.

– Jag tror att det har varit en resa, vi har lagt ner mycket arbete på att de ska förstå. Det som vi står en bit ifrån varandra på är detta att de försöker få det att framstå som att vi använder dem som en trampolin och det är ju inte sant.

Det var i en intervju i Sveriges Radio på tisdagsmorgonen som Anders Ferbe sade att det är oansvarigt och ”verkligen att leka med elden att vi som finns inom industrin ska acceptera att andra använder oss som trampolin för att lyfta sina löner.”

Den nya regeringen har gett Medlingsinstitutet ett jämställdhetsuppdrag där de bland annat ska utreda vilka avtalskonstruktioner som gynnar jämställda löner. Medlingsinstitutet har uttryckt tveksamhet kring om det går och menar att de redan jobbar för jämställda löner.

– Vi kommer att försöka ta hand om det, jag ska snart träffa Medlingsinstitutets generaldirektör och får väl ge dem några tips, säger Annelie Nordström.