Förra året gick 685 företag med i en arbetsgivareorganisation som har avtal med Kommunal.

Samtidigt tecknades 125 hängavtal. Det gäller framför allt mindre företag inom de gröna näringarna som tycker att det är för dyrt att vara med i en arbetsgivareorganisation.

– Vi vill helst inte ha hängavtal. För oss är det enklare om alla företag är organiserade i arbetsgivareorganisationer, säger Johan Ingelskog.

Sedan ett par år tillbaka har förbundet en strategi för att teckna kollektivavtal med företag som saknar det. Det är främst mindre privata företag inom den gröna sektorn, personlig assistans, hemtjänst och hemservice.

De flesta av Kommunals cirka 515 000 medlemmar arbetar inom kommuner och landsting. De tillhör SKL som Kommunal har kollektivavtal med.

Nära en fjärdedel av medlemmarna har privata arbetsgivare. De flesta av dem omfattas också av kollektivavtal.

– Det är bara 7 800 av våra medlemmar som inte har våra kollektivavtal på sin arbetsplats, säger Johan Ingelskog.

Han tillägger att bland dessa medlemmar finns det ett antal som arbetar i andra branscher som inte tillhör Kommunals avtalsområden.

– Hur många de är vet vi inte. I vår får vi ett nytt medlemsregister och där kan vi se vilka som är felorganiserade och borde byta fackförbund.

Johan Ingelskog tycker att Kommunal har lyckats mycket bra med att teckna kollektivavtal för sina medlemmar.

– Vi är ett av de LO–förbund som har den största kollektivavtalstäckningen på arbetsplatserna.

Men förbundet satsar ändå stor kraft på att fler ska omfattas av avtalen.

– Det dyker hela tiden upp nya företag som vi måste ha koll på för att organisera medlemmar och teckna kollektivavtal. Målet är att alla som jobbar inom vårt verksamhetsområde ska vara medlemmar i Kommunal och omfattas av våra kollektivavtal, säger Johan Ingelskog.