Om knappt två veckor kommer den statliga Välfärdsutredningen med förslag på hur vinster i välfärden kan regleras. I går gjorde Moderaterna ett utspel med ett antal förslag som de vill komma överens med regeringen om. De handlar om generell tillståndsplikt för aktörer i välfärden, nationella kvalitetskrav, hårdare tillsyn och en sanktionstrappa för de som inte sköter sig.

Torbjörn Dalin, utredare på Kommunal, är inte särskilt imponerad. Kommunal är positivt inställt till generell tillståndsplikt, men ger inte mycket för pratet om kvalitet.

– Man gör det väldigt lätt för sig när man hela tiden säger att det viktigaste är god kvalitet. Men när vi inte vet hur vi ska mäta det och ingen presenterar någon substans i vad de menar, då blir det bara tomma ord. Det är som att säga att alla ska vara snälla mot varandra, säger Torbjörn Dalin.

Moderaterna har inte preciserat vad de menar med kvalitet i välfärden. Men de har tidigare sagt att de anser att det är resultatet som ska mätas, inte sådant som bemanning. Kommunal tycker att just eftersom kvalitet i välfärden är svårt att mäta, är det de insatta resurserna som man ska titta på.

– Vi hävdar att det finns inget bra sätt att mäta kvalitet och därför menar vi att man ska mäta insatsen, i det här fallet bemanningen. Det finns problem med att mäta det också men det är i alla fall lättare att mäta än kvalitet, säger Torbjörn Dalin.

Han säger också att det finns problem med att bygga en stor kontrollapparat som ska mäta många olika parametrar, inte minst för att det tar resurser.

– Självklart ska vi ha tillsyn av all verksamhet, men frågan är var gränsen går för hur mycket pengar man ska lägga på tillsyn när man hade kunnat lägga dem på verksamheten.

Civilminister Ardalan Shekarabi (S) bjöd efter Moderaternas utspel i går in de fyra allianspartierna till samtal om de här frågorna. De ska träffas efter att Välfärdsutredningen presenterat sina förslag den 8 november. Faktum är att regeringen måste komma överens över blockgränsen för att få igenom ett eventuellt förslag i riksdagen. Torbjörn Dalin är orolig för ett urvattnat förslag. Eftersom Kommunal är emot själva vinstdriften, tycker de inte heller att det räcker med det förslag på vinsttak som läckt ut från utredningen.

– Vi anser att det stora problemet är själva vinstdriften. Kommer man med ett förslag som inte eliminerar vinstdriften så tycker vi att man har misslyckats. Om du sätter ett tak på tre eller fem procent blir du kanske av med vissa avarter, men du har fortfarande problemet med vinstdriften. Då spelar det ingen roll om man är överens om det, säger Torbjörn Dalin.

Men regeringen måste ju komma överens med de borgerliga, och det kommer ju innebära att man måste kompromissa?

– Ett myrsteg framåt är fortfarande bättre än att inte göra något, men samtidigt är det så att om man når en bred överenskommelse så finns det ingen chans att väcka frågan igen. Då är vi fast med en lösning som är otillräcklig. Då är det kanske bättre att det får komma upp i nästa val, så att man får diskutera frågan där och se vad svenska folket tycker.