Tanja Andersen är vikarie på ett äldreboende i Skellefteå. I KA 20/12 berättar hon om hur hon tvingas arbeta deltid (se länk). När hon går på schema har hon erbjudits att gå in extra på helgerna, men sedan nekats det eftersom hon kostar mer än en timanställd.
  Håkan Nilsson på Kommunal i Skellefteå är kritisk till kommunens agerande.
  – Vi måste få koll på det här. Det är viktigt att få veta från medlemmen om den blivit nekad och om arbetsgivaren sedan tar in en annan vikarie. Då får vi möjlighet att driva ärendet.
  Han hävdar att det är både lag- och avtalsbrott.

Både lag och avtal säger att redan anställda har rätt att få jobba mer innan någon nyanställs.
  I fjol fanns nära 1  400 timavlönade inom Socialförvaltningen i Skellefteå.
  – Vi ska prova att driva varje enskilt fall, även om det är ett gigantiskt jobb.
  Skellefteå har ett beslut om rätt till heltid. Enligt Kommunals bedömning har de visstidsanställda en sysselsättningsgrad på 40-50 procent.

KA har tagit del av den överenskommelse som vikarierna skriver på. I den står det: ”Som timanställd vikarie får du arbeta max 165 timmar per månad. Det är viktigt att du själv bevakar så att denna gräns inte överskrids.”
  – Man låter individen ta ansvar för att det aldrig ska bli övertid. Det är en arbetsgivarfråga, säger Håkan Nilsson.
  Den här överenskommelsen känner inte kommunstyrelsens ordförande till. Inte heller personalnämndens ordförande:
  – Jag förstår att man kan missuppfatta det. Vi vill inte att någon ska jobba mer än heltid, men det ska skrivas annorlunda. Som arbetsgivare har vi också ett ansvar för att man inte arbetar för mycket. Jag måste titta på det här, säger Harriet Classon (S).