På ett seminarium om anhörigvård kritiserade Kommunals ordförande Annelie Nordström i skarpa ordalag det rådande upphandlingssystemet.

– Prispress och privatiseringshets har i kombination med korta upphandlingssituationer skapat en nedåtgående spiral, sa hon bland annat.

Hon menade också att det inte finns något incitament för bättre omsorg med ”marknadifieringen” av den offentliga sektorn.

Men skulle en lag kunna lösa problemet med bristande kontinuitet?

– Det tror jag absolut. Men det krävs också att man tar tag i den långsiktiga finansieringen och organiseringen, säger Annelie Nordström som också vill se en större samverkan mellan småkommuner som i dag saknar de ekonomiska förutsättningarna att ge bra omsorg.

Exakt hur Kommunal vill att den nya lagstiftningen ska se ut är inte klart, men facket menar bland annat att beställaren av hemtjänst måste ges ett större utrymme att gynna kontinuitet och kvalitet än vad som i dag är möjligt.

Till den rapport, Lapptäcke utan sömmar, som presenterades på seminariet hade Kommunals utredare låtit intervjua 1 006 personer som regelbundet vårdar en anhörig äldre än 65 år (svarsfrekvensen i undersökningen låg på 64 procent). De anhöriga efterlyser framför allt en bättre samordning mellan kommuner, landsting och myndigheter, 77 procent menar att detta skulle ha ganska stor eller mycket stor betydelse.

För att lösa problemet med dålig samordning vill Kommunal införa särskilda geriatriska vårdenheter som ska drivas i kommunal regi och erbjuda såväl psykiatrisk och somatisk vård.

Ett annat tydligt resultat i undersökningen är att 19 procent av de som vårdar sina anhöriga flera gånger i veckan eller dagligen har fått sämre ekonomi på grund av detta.