Efter att parterna inte kommit överens på lokal nivå begär nu Kommunal, tillsammans med Vårdförbundet, Värmlands läkarförening, Vision, Saco och Ledarna, en central förhandling för att stoppa besparingsförslaget.

Eva Jansson, ordförande för Kommunals sektion i landstinget i Värmland, beskriver en redan ohållbar situation för de anställda. Hon kan inte se hur nedskärningarna ska kunna fungera i praktiken.

– För våra medlemmar kommer det bli en kraftigt försämrad arbetsmiljö. Vi har redan nu ett semesterberg och ett flexberg för att folk inte får ut sin ledighet. Det fattas folk, man får jobba dubbelpass och övertid. Nu vill landstinget att vi ska bedriva samma verksamhet med färre folk. Vi kan inte se att det är möjligt, säger hon.

Kommunal kräver att landstinget inte genomför besparingarna, utan att man i stället måste se över vilken bemanning som behövs för att bedriva verksamheten. 

Det är i nuläget inte bestämt när förhandlingarna drar igång.

Vad innebär central förhandling?

Vanligtvis försöker fack och arbetsgivare förhandla och komma överens på lokal nivå. Om det inte går att komma överens kan facken kräva att arbetsgivaren ska förhandla även med central arbetstagarorganisation, enligt paragraf 14 i MBL (lagen om medbestämmande i arbetslivet).