Under år 2014 ökade Kommunal med 4 024 medlemmar. Det ser Annelie Nordström som en stor framgång med tanke på att förbundet satsar så stora resurser på att rekrytera fler. Enligt henne är det avgörande för att Kommunal ska vara ett starkt förbund.

– Vi har jobbat ihärdigt och intensivt med medlemsrekrytering. Insikten hos våra förtroendevalda har ökat om hur viktigt det är att alla på våra arbetsplatser får frågan om de vill vara med i Kommunal. Det är oftast den viktigaste orsaken till att arbetskamrater inte är med i facket, ingen har frågat dem om de vill vara med.

Under 2015 ska Kommunal inrätta en avdelning på förbundsexpeditionen i Stockholm som ska ge mer stöd till förtroendevalda i avdelningar, sektioner och på arbetsplatser i arbetet med att rekrytera fler. Det finns områden där förbundet kan förbättra medlemsvärvningen.

– Vi behöver bli bättre på att rekrytera ungdomar, visstidsanställda och privatanställda, till exempel personliga assistenter och golfbanearbetare.

Ett särskilt projekt riktar sig till utländsk arbetskraft som arbetar i Sverige.

Annelie Nordström säger att förbundet samtidigt strävar efter att bli ett ännu bättre fack som fler vill vara medlem i.

– Det handlar bland annat om att vi ska bli aktivare och synligare på arbetsplatserna. Ett led i detta är att vi ska ha fler arbetsplatsombud och skyddsombud på arbetsplatserna. I dag har förbundet omkring 33 000 fackligt förtroendevalda. Målet är att vi ska ha 50 000 förtroendevalda inom ett och ett halvt år.

I dagarna har tjänstemannafacket Unionen gått ut och sagt att förbundet har över 600 000 medlemmar år 2014. Av dessa är omkring 500 000 yrkesaktiva, 40 000 studenter och resten pensionärer.

Kommunal anser sig vara det största fackförbundet, räknat på antalet yrkesaktiva, 514 288 kommunalare, år 2014. Utöver dessa finns 151 670 medlemmar i Kommunals pensionärsförbund, SKPF.