De är rejält upprörda. Klassassistenterna menar att ingen av de tjänstemän, som har kommit med förslaget, skulle komma på tanken att avstå åtta procent av sin egen lön för att spara pengar åt kommunen.
Anne–Britt Karlsson och Ellinor Fjellner tror inte att de ansvariga bakom förslaget har fattat vad klassassistenter gör.
I andra delar av landet kallas de för elevassistenter men i Arjeplog är de en extra resurs för hela klassen, inte bara en elev.
– Vi springer till och med mellan alla klasser i årskurserna 7–9, säger Anne–Britt och Ellinor som arbetar på högstadiet i Kyrkholmsskolan.
De visar Kommunalarbetaren runt i skolan och går i kortärmat även utomhus trots den stränga kylan.

Redan i höstas försvann 3,25 tjänster bland klassassistenterna för att spara pengar åt kommunen.
– Resultatet är att vi har mer att göra. Det blir långa dagar med en veckoarbetstid över 46 timmar för några av oss. Som kompensation har vi liksom lärarna ledigt under jul– och sommarlovet, säger Anne–Britt.
Detta vill kommunen ändra på genom att sänka veckoarbetstiden och låta anställningen upphöra efter varje termin för att börja på nytt när nästa termin startar.
Det är lärarna som har det pedagogiska ansvaret. Klassassistenterna får lärarnas planering skriftligt för att kunna förbereda sitt eget arbete under lektionerna.
– Jag sitter på kvällarna och läser igenom vad som ska hända under nästa dags lektioner i fysik och kemi, Vi måste kunna alla ämnen medan lärarna har sina specialämnen. Annars kan vi inte vara ett stöd för eleverna, berättar Ellinor.

Stina Lundmark, som arbetar för en elev i en mellanstadieklass i Öbergaskolan menar att den extra tiden också behövs för att hinna utvärdera vad som har hänt under dagen.
– Det kan vara många känslor inblandade under dagen. Eleven kan ha haft en dålig dag. För att inte behöva ta jobbet med mig hem behöver jag få tid att tänka igenom vad jag gjorde rätt eller fel, förklarar hon.
Ellinor säger att det är en guldstund på eftermiddagen när de kan göra utvärderingen tillsammans.
– Det är skönt att ha någon att tala med, fortsätter hon.
Klassassistenterna i Arjeplog är övertygade om att besparingen går ut över eleverna.
Stina berättar att föräldrarna till hennes elev överväger att i så fall flytta barnet till närmaste särskola, i Arvidsjaur. Det blir en resa mellan hemmet och skolan på 13 mil varje dag. Och det är Arjeplogs kommun som får betala skolplatsen och resorna dit, så någon besparing blir det inte i detta fallet.

Klassassistenterna har ännu inte velat berätta för föräldrarna till barnen i skolan vad kommunens förslag innebär.
– Det är för jäkligt. Eleverna drabbas. Det blir tyngre för lärarna. Vi får svårare att sköta vårt jobb på bästa sätt. Dessutom vill de sänka vår lön vilket kommer att påverka vår pension. Vi kommer aldrig att kunna ta tillbaka de åtta procent kommunen vill sänka vår lön med, säger Anita Norén som arbetar i mellanstadiet i Öbergaskolan.

Medan de lämnar klassrummet vi sitter i börjar det spelas högt på trummorna i musiksalen bredvid. Elaine Lestander, ordförande i Kommunals sektion, försöker överrösta dånet medan hon säger att någon förhandling med facket om besparingen ännu inte gjorts.
– Vi ska göra vad vi kan för stoppa detta, men vid förra besparingen orkade de ansvariga i kommunen inte ens med att läsa igenom den beskrivning av hur arbetsdagen ser ut som klassassistenterna hade skrivit ned. De ville inte lyssna på oss, säger hon.

Det är Socialdemokraterna som styr i kommunen med Folkpartiets hjälp. Elaine Lestander hoppas att det fackligt–politiska samarbetet ska fungera bättre denna gång.
Socialdemokraten Mats Abrahamsson, ordförande i kultur, skol– och utbildningsnämnden, betonar att någon förhandling ännu inte ägt rum.
– Men vi vill genomföra vårt förslag för att dels spara pengar och dels för att klassassistenterna har för mycket tid. De har inget pedagogiskt ansvar och behöver därför inte tid för planering och efterarbete. Deras uppgift är att stötta den enskilde eleven medan lärare undervisar, säger han.