Från den 15 april ska alla äldre kunna få hjälp dygnet runt ”utan dröjsmål” heter det i regeringens tilläggsförordning till socialtjänstlagen. Vilken bemanning som då behövs blir upp till kommunerna att avgöra och det ställs alltså inte krav på ett visst antal anställda per boende, vilket diskuterats de senaste åren.

Kommunal har länge tyckt att bemanningen i äldreomsorgen är alldeles för låg. Därför välkomnar facket att regeringen tar ett steg i rätt riktning, säger ordförande Annelie Nordström.

Tror du att det här leder till ökad bemanning?

– Det som gör det starkare är att regeringen 2015, 2016, 2017 och 2018 faktiskt ser till att det också finns pengar till att öka bemanningen. Plus att det kommer en ny föreskrift från Arbetsmiljöverket om social arbetsmiljö som också pratar mycket om bemanning. Vi tror att de här tre sakerna tillsammans kommer att förändra i rätt riktning.

– Det är möjligt att det hade varit mer önskvärt med en bestämd gräns med antal äldre och antal personer men vi vet att det är väldigt mycket bekymmer med det, att göra det på långt avstånd från verksamheten.

För fyra år sedan fick Socialstyrelsen i uppdrag att ta fram riktlinjer för bemanning på äldreboenden, sedan det kommit fram att det var ont om personal på natten på många håll. Men regeringen har inte antagit det förslag som Socialstyrelsen lade fram. Det förslaget var mer detaljerat och hade inte bara med bemanningsfrågan, utan även krav på biståndsbedömning för alla som bor på särskilt boende och utökade krav på dokumentation.

Arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, är nöjd med det här tillägget i socialtjänstlagen eftersom de såg Socialstyrelsens förslag som för detaljerat och kostsamt, enligt tidningen Dagens samhälle.

På frågan om varför regeringen inte antog Socialstyrelsens förslag säger äldreminister Åsa Regnér till Dagens samhälle:

– Min ambition har varit att släppa motsättningarna och hitta en modell som alla parter kan samarbeta kring. Nu blir det tydligt att kommunerna har ett ansvar att ha personal som kan komma utan dröjsmål om de boende behöver hjälp. Det står inte exakt hur det ska gå till – det är upp till kommunerna att lösa, säger Åsa Regnér.

SKL inleder nu ett samarbete med andra arbetsgivarparter för att ta fram rekommendationer som kommunerna kan anta.