Efter tre dagars krismöte i Genève kunde fack och arbetsgivare med stöd av regeringsföreträdare presentera en väg framåt för att hantera konflikten om strejkrätten och ILO:s konvention 87.

Lösningen är väldigt teknisk och handlar om hur ILO:s expertkommitté och granskningsorgan ska arbeta.

I det gemensamma dokumentet sägs att yttranden från ILO:s expertkommitté, som kan kritisera länder för brott mot konventionerna, inte är rättsligt bindande.

Detta är viktigt för arbetsgivarna som inte erkänner expertkommitténs rätt att pröva brott mot strejkrätten eller hur kommittén tolkar vad som ingår i rätten att strejka.

Vid den årliga konferensen när fack, arbetsgivare och regeringar träffas för att diskutera hur länderna har levt upp till ILO-konventioner de har undertecknat, den så kallade applikationskommittén, ska inte längre arbetsgivare kunnat köras över om exempelvis tolkning av strejkrätten.

Detta är också viktigt för arbetsgivarna som inte har samma syn på strejkrätten som facken och många regeringar.

I applikationskommitténs protokoll ska endast skrivas in slutsatser som alla parterna är överens om. Arbetsgivarna kan blockera kritik i kommitténs namn för brott mot strejkrätten. Däremot kan facken i egna särskilda yttranden föra fram sådan kritik som då blir en bilaga till protokollet.

Niklas Beckman tycker att detta är en bra lösning för att få ILO att fungera i fortsättningen.

LO:s representant i svenska ILO-kommittén, Oscar Eneroth, tycker också att det är en bra kompromiss.

– Även om det inte är en lösning på problemet. Kommer en anmälan om brott mot strejkrätten så lär arbetsgivarna på nytt hävda att den inte ska prövas utifrån ILO:s konvention 87, vilket vi tycker, säger han.

Den fackliga världsinternationalen, IFS, har i ett pressmeddelande beskrivit ILO-mötet som en framgång där strejkrätten erkändes av arbetsgivarna.

Niklas Beckman håller inte med om den beskrivningen.

– Det är en våldsam övertolkning. Vi har alltid erkänt strejkrätten, men den regleras inte i ILO:s konventioner. Strejkrätten regleras i lagstiftning på nationell nivå och så tycker vi att den ska göra även i fortsättningen, säger han.

Kompromissförslaget från fack och arbetsgivare ska diskuteras och eventuellt antas vid ILO:s styrelsemöte i slutet av mars.