Enligt SVT Nyheter siktar regeringens enmansutredare, S-politikern Ilmar Reepalu, in sig på ett förslag som begränsar vinsterna i välfärdsföretag till åtta procent, plus inflationen (i dag 1,1 procent).

Tobias Baudin vill ha en betydligt hårdare begränsning av vinstuttagen. LO föreslog för tre år sen att vinstuttagen ska begränsas till en nivå som motsvarar statslåneräntan plus en procent. Då låg statslåneräntan på cirka två procent men är i dag i princip noll. Det förslaget stöds av Kommunal.

– Man ska komma ihåg att det här är sektorer med väldigt liten risk. Det är i princip kommuner och landsting som står för finansieringen, säger Tobias Baudin.

Baudin betonar att han inte har någon insyn i de förslag Reepalu kommer att lägga fram senast den 1 november i den statliga Välfärdsutredningen, utan kommenterar detta utifrån medieuppgifterna.

Reepalus utredning stödjer sig på en rapport som Joachim Landström, doktor i företagsekonomi vid Uppsala universitet fick i uppdrag att skriva. Den rapporten har tidningen Dagens Samhälle tagit del av. Enligt tidningen rekommenderar Landström en vinstnivå på tio procent.

Ilmar Reepalu kommenterar utredningen helt kort:

– Den innehåller många intressanta uppgifter och är självklart en viktig del av våra bedömningar, säger Reepalu till Dagens Samhälle.

Svenskt Näringsliv riktar också kraftig kritik mot det som framkommit, men från motsatt utgångspunkt. Svenskt Näringsliv vill inte ha någon reglering alls och kallar förslaget för ett ”angrepp på privata företag”.

– Det finns många problem inom välfärden, men att företag skulle vara för lönsamma är inte ett av dem, säger svenskt Näringslivs vd Carola Lemne, enligt ett pressmeddelande.

Joachim Landström varnar i sin rapport också för att flera stora välfärdsföretag kan riskera att gå konkurs med en begränsning av vinstuttaget på tio procent, enligt Dagens Samhälle.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt sågar även han förslaget och säger att statsminister Stefan Löfven (S)  bryter sitt löfte till V om det här förslaget läggs fram i riksdagen så småningom.

– Vi har kommit överens om att man bara ska få tillbaka de pengarna man satt in med en låg ränta, om utredningen föreslår något annat så har de inte gjort sitt jobb ordentligt, säger Sjöstedt till SVT:s Aktuellt