Det är personal på Attendos hemtjänst som klagomålen riktar sig till.

”Undrar om attendos personal har egna trafikregler. De är direkt en trafikfara.” skriver en kommuninvånare på Lomma kommuns insändarsida Lukas.

Till Sydsvenskan säger verksamhetschefen Birgitta Larsson att hon pratat med personalen och att de måste följa trafikreglerna.

– Jag tror inte att de var stressade, utan att de bara inte tänkte sig för, sägen hon.

Det rapporteras ibland i medierna om klagomål på att hemtjänstpersonal kör för fort. Men att det skulle vara vanligt att hemtjänsten kör olagligt, är inte polisens bild.  När KA ringer runt till några av landets trafikpolisenheter, är det inget de känner igen.

–  Jag kan inte påstår att det är något som utmärkt sig i våra kontroller. Det är inget som har förts fram hos oss i alla fall, säger Peter Lagerström som ansvarar för trafikpolisen i Kalmar och Blekinge.

Åke Rimborn som tidigare varit chef för trafiksektionen kommunerna söder om Stockholm, håller med.

– Jag har hållit på i tio år med trafikkontroller och har aldrig stoppat någon enda hemtjänstbil vad jag kan komma på. Om det vore ett vanligt förekommande problem skulle vi nog ha känt till det.

Vissa yrkesgrupper, som räddningstjänst och sjuktransport får köra för fort om nöden kräver det. De undantaget gäller inte undersköterskor. Men det finns fall där domstolen friat undersköterskor som kört för fort för att hinna fram till en patient som larmat.