Nästan hälften av alla kvinnliga arbetare känner sig trötta och håglösa och 68 procent är uttröttade varje vecka. Det är en ökning med fem procentenheter sedan 2011, enligt en rapport från LO som presenterades på fredagen.

– Tempot är för högt när två av tre kvinnliga arbetare varje vecka är uttröttade av arbetet. Det är självklart att sjuktalen ökar. Det är en vansinnig utveckling, säger Torbjörn Johansson, avtalssekreterare på LO, i ett pressmeddelande.

Rapporten visar även att antalet arbetsolyckor ökar för fjärde året i rad, att 45 procent av de kvinnliga arbetarna har ont i armar eller axlar varje vecka och över 40 procent har ont i ryggen. Samtidigt har andelen kvinnliga arbetare som har tillgång till företagshälsovård sjunkit från över 70 procent till under 50 procent.

Dessutom arbetar betydligt fler arbetarkvinnor på udda tider än män. Nära 70 procent kan inte bestämma när olika arbetsuppgifter ska utföras.

– Ständigt ökar kraven i arbetet för kvinnliga arbetare samtidigt som inflytandet över det egna arbetet minskar och minskar. Det är upp- och nervända världen. Det är tvärtmot hur arbetslivet ska fungera, säger Torbjörn Johansson i pressmeddelandet.

LO vill därför att kommande regering tillsätter en kriskommission för att komma till rätta med problemen.

Att arbetsmiljön har blivit sämre sedan 2011, efter att ha repat sig något under början på 2000-talet, kopplar LO ihop med att den borgerliga regeringen efter 2006 sänkte anslagen för Arbetsmiljöverket. I dag finns betydligt färre arbetsmiljöinspektörer. Till Dagens Nyheter säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson att regeringen åter har ökat anslagen till Arbetsmiljöverket och att verket sedan 2011 har ett särskilt uppdrag för att förbättra kvinnors arbetsmiljö.

– Jag tar den här frågan på största allvar, det är därför vi gett det här uppdraget till Arbetsmiljöverket. Samtidigt är det parterna på arbetsmarknaden som måste föra samtal för att lösa frågan, säger Elisabeth Svantesson till DN.