Regeringen beställde undersökningen 2011. Bakgrunden var att fler kvinnor än män tvingas sjukskrivas, eller sluta arbeta på grund av ohälsa.

I Sverige är arbetsmarknaden väldigt könsuppdelad. Näst mest i Västeuropa, efter Finland. Därför har man använt ett genusperspektiv för att förklara kvinnors arbetsmiljö.

Undersökningen visar att män och kvinnor, trots att de kan ha samma yrkestitel, utför olika arbetsuppgifter.

– Kvinnor moppar och män kör städmaskin, säger Boel Callermo, Arbetsmiljöverkets projektägare.

Hon säger att på nästan alla arbetsplatser är arbetsuppgifterna och verktygen utformade efter mäns kroppar och förutsättningar. Mannens behov har setts som normgivande.

– Att kvinnor jobbar utefter mäns villkor leder till att kvinnor skadas på jobbet. Våra kroppar reagerar olika, säger Boel Callermo.

Men de biologiska skillnaderna ska inte överskattas, menar hon.

90 procent av alla som jobbar inom vård och omsorg är kvinnor. Där är belastningen och skaderisken stor, men rätt verktyg och förutsättningar saknas.

– Arbetsuppgifter som domineras av män har ofta regler, som krav på truckkörkort. Det saknas liknande krav på basutbildning inom vård och omsorg.

Det handlar också om samhällets syn på vad som är en arbetsskada eller inte. På mansdominerade arbetsplatser är ofta olycksrisken hög.

– Men kvinnors arbetsskador är ofta förrädiska. Det är skador som tar lång tid att utveckla, som förslitningsskador och stress.

Kommunalare är i hög grad utsatta. För belastningsbesvär, sociopsykologiska besvär, smittor och hot om våld.

– Kvinnors arbete värderas lägre, vi kan inte dra någon annan slutsats, säger Boel Callermo.