Kommunalarbetaren har många gånger skrivit om företag inom välfärdssektorn som utnyttjar sina anställda genom exempelvis långa arbetstider och inte betala skatt eller utnyttjar arbetsmarknadsåtgärder för att kvittera ut pengar. Vid ett seminarium vid AFA-försäkring under fredagen förklarade Irene Wennemo att arbetslivskriminaliteten är en av många frågor som regeringen tittar på just nu.

– Det ingår i arbetsmiljöstrategin att se över vad vi kan göra åt det. Vi är så vana vid att ha en problemfri arbetsmarknad att problemen blivit nästan osynliga, säger hon.

Hon följer med stort intresse utvecklingen i Norge.

– Där har man kommit längre på det här området och det är därifrån ordet arbetslivskriminalitetet kommer. Men jag tror också vi måste utöka samarbetet mellan myndigheter.

Menar du på det sätt som man exempelvis arbetat i Södertälje kommun med myndighetsgemensamma insatser där bland annat polis, Skatteverket, Kronofogdemyndigheten och Försäkringskassan varit inblandade?

– Ja, precis.

Arbetsmiljöstrategin ska också innehålla åtgärder för att nå mål som en nollvision för dödsolyckor i arbetslivet, ett hållbart arbetsliv för unga och äldre och för att skapa en bättre arbetsmiljö för dem som får emotionella belastningsskador.

– Ohälsan ökar mest hos dem som arbetar med människor och deras problem. Det är de i kontaktyrken som lämnar arbetsmarknaden i förtid. Det finns något i belastningen som leder till ohälsa, säger Irene Wennemo.

Hon menar att det är ett problem som måste lösas i samförstånd av politiker och arbetsmarknadens parter.

– Vi vill lyfta frågan och hoppas på input från branschen.

Att regeringen är en svag minoritetsregering påverkar hur man kommer att arbeta med arbetsmiljöfrågorna. Förhandling och dialog med arbetsmarknadens parter kommer att få en viktig roll.

– Det kommer att vara svårt att få igenom den här typen av frågor i riksdagen. Men om vi lyckas enas med Svenskt Näringsliv om en linje när det gäller visstidsanställningar så kommer det att vara svårt för de borgerliga partierna att välja en annan väg, säger Irene Wennemo.