Aline Lessner
Anders Svensson, Sarah Echopata och Caleb Kiptoo Lang’at. Foto: Aline Lessner

Lantarbetare från Kenya besökte Lund

|Kommunalarna på Stångby plantskola i Lund fick ett ovanligt besök när Sarah Echopata och Caleb Kiptoo Lang’at från Kenya kom på besök. De jobbar båda med växter och Fairtrade på varsitt sätt, och besökte Sverige i samband med att Kommunal mottog diplom för sitt engagemang i Fairtrade.

– Här är det enda trädet som är grönt just nu. Men det kommer dö nästa vinter.

Anders Svensson, trädgårdsingenjör på Stångby plantskola i Lund, pekar upp mot en lagerhägg som ensam lyser upp bland plantskolans annars ganska dystra februari-brungrå träd. Sarah Echopata jobbar med att skörda rosor på den Fairtrade-certifierade rosplantagen Oserian som ligger vid Naivashasjön i Kenya. Hon slås av de olika växtligheterna.

– Plantorna här har inga löv, och de är väldigt höga. På Oserian är de mycket lägre, med stor volym och mycket färg. Jag älskar dem, säger hon.

I snitt skördar Sarah Echopata 2000 rosor dagligen, som sedan exporteras till bland annat Sverige. För henne har Fairtrade-certifieringen inneburit förbättrade arbets- och levnadsvillkor på en rad olika sätt. Utan det hade hennes son James, 18 år, inte kunnat utbilda sig. Nu håller han på att avsluta motsvarigheten till gymnasiet.

– Jag är ensamstående mamma. Min lön hade inte räckt till att bekosta utbildning till min son.

Caleb Kiptoo Lang’at jobbar för producentnätverket Fairtrade Afrika i Nairobi. Han kontrollerar att allt går rätt till, och ser hur Fairtrade förbättrar villkoren för arbetarna.

– Vi ser till att de får rättvisa kontrakt, reglerar arbetstiderna och kontrollerar att arbetsmiljön är bra, säger han. 

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2016-03-02 14:30