Lasse Pettersson, lantarbetare.

Men historien om Lasse Pettersson och hans jobb börjar inte här på åkern, den börjar på en gotländsk landsväg. Allt är som vanligt tills det fruktansvärda sker. En frontalkrock. Det här var på nittiotalet, men Lasse har fortfarande problem med höften och ryggen. Foten krossades och hans ena armbåge är konstgjord. Jobbet som skogsmaskinförare kunde han inte vara kvar på, och till slut, för fyra år sedan, fick han arbete arbete genom lönebidrag här på Björkhage.
  – Ont? Det har jag hela tiden. Men det är ändå bättre att vara i rörelse än att vara stilla.

Gården hörde till en av de allra första som valde att gå över till kravmärkt jordbruk. Över några närodlade jordgubbar inne i gårdsköket berättar ägaren Gunnel Brozén om beslutet:
  – Man läste i tidningen om hur bekämpningsmedel och sånt påverkade oss.
  De började med grönsaker och nu är allt ekologiskt: odling av lök, potatis och sallad och uppfödning av får och kor. Förutom gården här på centrala Gotland arrenderar Gunnels son Frasse, som är den som driver jordbruket i dag, mark på Fårö. Företaget har tre anställda svenskar och fyra litauer.
  – Allting handrensas och det är litauerna som gör det. Det kan man inte få svenska lantarbetare att göra, säger Gunnel.

Ute på potatisåkern har maskinen stannat. Frasse, som kör traktorn hojtar till Lasse att komma ner och kolla vad det är som hänt. Fram med skiftnycklar och verktyg och till slut ser Lasse vad det är.
  – Det är en rem som har flugit av.
  Efter lite skruvande och mekande är potatisupplockningen i gång igen.
  Ett rullande band kommer upp med potatisen och med en vanlig träpinne sorterar Lasse bort blast och stenar. Kollegan Annelie står på andra sidan bandet och finsorterar bort småsten och blast. Ljudet är närapå öronbedövande, Lasse ler och säger:
  – Är man inte hörselskadad så blir man det …
  Att jordbruket är ekologiskt innebär bland annat att man inte använder några besprutningsmedel och att mycket av arbetet är mer mekaniskt än på ett konventionellt jordbruk.

Lasse berättar att de får ta med sig grönsaker hem som en löneförmån. Han gillar sitt jobb, säger att chefen är bra och att det är ett omväxlande arbete. Lasse tar av sig kepsen och torkar av svett och smuts med handryggen. Skrattar när han svarar på min sista fråga:
  – Om jag äter ekologiskt själv? Jag svarar inte på alla frågor.

ID. Lasse Pettersson 

Ålder: ”30 plus …”
Bor: i en gård på Östra Gotland, nära Ljugarn.
Bäst med jobbet: ”Det är omväxlande.”
Sämst med jobbet: ”Lönen, litauerna skrattar åt oss, de har ju så mycket lägre skatt.” Lasses lön ligger på 19 200 kronor.
Om facket: ”Kan inte säga att jag haft någon hjälp av Kommunal. Jag var tidigare ordförande för Skogsarbetareförbundets sektion på Gotland.”

Lantarbetare

Medellön: 22 200 kronor.
Andel kvinnor: 30 procent.