Efter en anmälan från ett skyddsombud i hemtjänsten gick Arbetsmiljöverket in och ställde krav på arbetskläder, på grund av smittorisken. Sista dagen som kommunen hade på sig att överklaga Arbetsmiljöverkets föreläggande till Förvaltningsrätten, valde de att göra just det.
  – Vi vill få ett klargörande på vilket sätt arbetskläder medverkar till förhindring av smittspridning, vi tycker inte att det är tillräckligt klart. Men vi avser att införa arbetskläder ändå, vi kommer göra det, säger Agneta Ivåker, sektorchef för vård och omsorg i Leksand.

Att kommunen ändå väljer att överklaga, beror bland annat på att Arbetsmiljöverket hänvisar till Dalarnas landstings hygienrutiner i sitt föreläggande. Dessa rutiner går inte att följa om personalen bär sina egna kläder, menar Arbetsmiljöverket.
  – Vi vill göra våra egna rutiner. Här går Arbetsmiljöverket ut med detaljerade föreskrifter om arbetskläder, och vi vill kunna utforma det utifrån våra behov. Till exempel hur säkerställer vi när det är kallt ute, ska man ha en jacka? Vi kan behöva hitta egna vägar.
  Till överklagandet har ni fått hjälp av arbetsgivarorganisationen SKL (Sveriges kommuner och Landsting), varför?
  – Det här initiativet kring överklagandet kommer från våra politiker för att man ville ha ett klargörande. Men att SKL har kontaktat oss är ju för att frågan är av principiell betydelse för flera kommuner, självklart.
  Tidigare sa ni väl att ni inte tänkte överklaga?
  – Då hade väl inte ärendet varit uppe i vård- och omsorgsutskottet.

Pia Gellerstedt, arbetsmiljöexpert vid SKL, säger:
  – Vi har blivit ombedda att hjälpa kommunen med överklagandet eftersom de inte är så vana.
  Så ni har inget intresse av att överklaga?
  – Nej, utan det här är något som vi har haft en dialog kring. Formuleringen i beslutet gynnar ju inte våra medlemmar, det är 290 kommuner och alla jobbar efter sina förutsättningar.
  Oroas ni av att beslutet skulle kunna bli vägledande för andra kommuner?
  – Det är väl mer att vi inte tycker att man kan basera ett beslut på rutiner som kommer från en annan arbetsgivare (landstinget). Det är det vi har diskuterat kring.
  Varför är arbetskläder självklart i landstinget men inte i äldreomsorgen, som vårdar lika sjuka människor?
  – Det är stor skillnad på att bedriva verksamhet i landstinget och kommunen. För det första jobbar man inom kommunen i enskildas hem under helt andra förutsättningar. Det är viktigt att varje verksamhet gör sina egna riskbedömningar och vidtar åtgärder.
  – Man använder skyddshandskar, engångsförkläden och desinfektion, sköter man det så har man ett gott skydd.

Arbetsmiljöverkets inspektör Rigmor Kierkegaard tycker det känns lite underligt att kommunen överklagat nu. Hon fick uppfattningen att de inte tänkte överklaga, och överklagandet kom in sista dagen. Det är möjligt att det beror på att beslutet skulle kunna bli vägledande.
  – Men det borde inte avskräcka, det borde uppmuntra istället, men det kostar ju pengar.
  Som KA skrev förra veckan har Kommunal uppmuntrat alla sina avdelningar att följa exemplet och göra 6.6a-anmälningar till Arbetsmiljöverket, eftersom det gav resultat i Leksand.