Det är ett faktum att bostadsbristen i storstäderna hindrar ekonomisk tillväxt för små och medelstora företag. En ny undersökning från Hyresgästföreningen och fackförbundet Kommunal visar att det även påverkar välfärdssektorn.

I rapporten Lång dags färd mot jobb (ladda ner den i PDF-format här) konstateras att många vårdbiträden, undersköterskor och barnskötare som vill arbeta i storstäderna inte kan hitta lämpliga bostäder till en rimlig kostnad i närheten av sina arbetsplatser. Samtidigt har sjukhus, äldreboenden och förskolor problem att rekrytera personal. Det här är en ekvation som i slutändan påverkar omsorgen av våra sjuka, gamla och barn.

Det finns ett stort intresse bland Kommunals medlemmar att arbeta i Stockholm, Malmö och Göteborg. Nästan en av fyra kan tänka sig att flytta dit om de fick tillgång till en lämplig bostad. Av de som är under 30 år så kan hela 42 procent se sig själva jobba i någon av dessa städer. Men samtidigt uppger 6 procent att de någon gång under de senaste fem åren har tackat nej till ett arbete på grund av att de inte har hittat en bostad i närheten av arbetsplatsen. I Stockholmsområdet är samma siffra 10 procent och bland de under 30 år är siffran så hög som 15 procent.

Många av de som arbetar inom välfärden i våra storstäder önskar dessutom att de kunde bo närmare sitt arbete. Pendlingstiden är i genomsnitt mer än 30 minuter per enkel resa mellan hem och jobb. Dessutom har kraven på de bostadssökande ökat markant från hyresvärdar och långivare. I dag krävs i många fall fast arbete, hög lön och goda referenser för att du ska bli godkänd hyresgäst eller bostadsrättsköpare.

Vi har med andra ord ett mycket bekymmersamt matchningsläge i våra storstäder. Välfärdens arbetsplatser ropar efter trygg och utbildad personal men många som skulle kunna ta jobben får inga bostäder, eller inom rimligt pendlingsavstånd, eller till rimliga kostnader i förhållande till deras löner.

I Sverige har vi lyckats skapa en social infrastruktur med barn- och äldreomsorg åt alla. Det är något alldeles unikt genom att vi kan bereda alla möjlighet att delta i arbetslivet. En stor framtidsutmaning handlar om att både bevara och utveckla den här strukturen. Välfärden står och faller med sin personal och samhället vilar på att omsorgen fungerar tillfredsställande. Grunden för all tillväxt och utveckling är att människor känner sig trygga. Om våra gemensamma samhällsfunktioner ska fortsätta fungera bra måste bostadsmarknaden i storstäderna anpassas för att möta behoven hos våra välfärdsarbetare.

Det råder ingen tvekan om att Sverige måste lösa bostadsbristen i storstäderna. Vi är alla ense om att vår framtida ekonomiska tillväxt hänger på att vi kan hålla infrastruktur och gemensamma omsorgstjänster på en tillräckligt hög nivå.  Om detta ska vara möjligt är det nödvändigt att lösningarna anpassas till välfärdens behov av trygg arbetskraft.

Anders Bergström,
förbundskassör Kommunal

Marie Linder,
förbundsordförande Hyresgästföreningen