Cecilia Alstermark
Gröt med gojibär och havremjölk. Foto: Cecilia Alstermark

Lunchgröt på termos

|Om du vill äta gröt på lunchen kan du laga den direkt i en termos. Snabbt, enkelt och lätt att ta med! KA förklarar hur du gör.

Den som vill äta sin gröt till lunch eller ta med gröt på utflykt kan tillaga gröten direkt i en mattermos. Grötens arom hinner utvecklas till fullo vid den långsamma tillagningen i termos. Med plommon, fikon eller annan torkad frukt eller bär behövs ingen extra sylt även om det smakar gott med hjortron till.

Det här behöver du:

1/2 dl havrekross
1/2 dl rågkross
1/2 dl hel eller krossad dinkel
4 torkade katrinplommon
3 torkade fikon, halverade
(1 krm salt)
4 dl vatten

Så här gör du på morgonen:

  • Mät upp havrekross, rågkross och dinkel direkt i en mattermos. Tillsätt katrinplommon, halverade fikon och eventuellt salt.
  • Häll kokande vatten över blandningen och tillslut med locket.
  • Vid lunch har du en perfekt kokt lunchgröt.
  • Servera med yoghurt och hjortron, om du vill.

TIPS!

Koka gröt direkt i tallrik i mikro eller på spisen i en tjockbottnad kastrull. Diska kastrullen genom att låta den stå i kallvatten någon timme innan du skrapar ur resterna. Är gröten vidbränd kan du hälla maskindiskmedel i kastrullen, fylla med varmt vatten och låta stå någon timme innan du diskar den. Kan behöva upprepas.

Kommentarer

Kan man laga lunchgröt på termos för oss som är glutenintoleranta?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen av denna sida upphörde 2014-12-01. Det är inte längre möjligt att lämna kommenterar på den här sidan.