Högerextremismen segrade inte i det franska valet. Emmanuel Macron, den socialliberala ledaren för ”En Marche” (Framåt!) är Frankrikes nästa president. Stora delar av Europa drog en lättnadens suck. Men vilka är det som vann egentligen? Är Macron mer av en socialist eller liberal?  Kommer han vilja stärka arbetsrätten och facken eller är det avregleringar som gäller?

Macron är utbrytaren som gick sin egen väg och likt Moderaterna under valet 2006 presenterade sig själv som alternativet för arbetarklassen istället för den klassiska socialdemokratin. Macron blev det nya arbetarpartiet där varken vänster eller höger spelade roll utan det var att skapa fler jobb som var målet. Precis som Moderaterna under valrörelsen vill Macron avreglera arbetsrätten och sänka bolagsskatten. Vidare så har förslag om att fackliga förhandlingar ska ske på företagsnivå istället för branschnivå diskuterats. Det innebär att all förhandlingsmakt hamnar hos företagsledningar och styrelser där de anställda får väldigt lite att säga till om. Dessutom vill den nya presidenten skära bort 120 000 tjänster inom offentlig sektor genom rationaliseringar på lokala och regionala nivåer.

Vargar i fårakläder har tagit över Europa och vi förväntas tro att man enbart kan vara liberal eller fascist. Vi glädjes över det lilla för att undvika det värsta.

Här i Sverige drivs den antifackliga kampanjen av Alliansen med Moderaterna i spetsen. Arbetstidshyvling, lägre ingångslöner för nyanlända, motarbetande av heltid för 80 procent inom vård och omsorgsyrken är bara några av de fack- och arbetarfientliga förslagen som finns. Nyligen la Moderaterna fram ett förslag på en budget som skulle innebära en skattesänkning på 22 miljarder kronor. För att finansera sänkningen vill man ha en ”bidragsreform” som innebär ökade krav på den som får bidrag samt ett bidragstak för socialbidrag. Klassisk liberal politik som enbart gynnar de redan gynnsamma i samhället.

Därför måste skiljelinjen dras och striden tas genom andra parametrar än bara – allt förutom SD. Även om SD inte vinner valet nästa år så förtjänar undersköterskor, vaktmästare och städare mer än att landet INTE styrs av ett högerextremt parti.

Kampen om facket och arbetares rättigheter är i dag kanske mer hotad än någonsin.

Om skribenten

Amra Bajric går en utbildning för progressiva ledarskribenter anordnad av Campus Bommersvik och Aftonbladets ledarskribentutbildning. Under två veckor praktiserar hon på Kommunalarbetaren.
Amra Bajric arbetar som bibliotekarie, har en examen i American Studies från Nederländerna och är frilansskribent och debattör.