Maria Larssons eviga ögonblick
Maria Larssons eviga ögonblick

Maria Larssons eviga ögonblick

|Drama i regi av Jan Troell med bl a Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt och Jesper Christensen.

Under tidigt 1900-tal vinner Maria Larsson en kamera på lotteri. En professionell fotograf övertygar henne att behålla kameran. Trots allt arbete med hemmet och barnen, tar hon sig tid att fotografera, och med tiden blir hon en allt bättre fotograf.
Maken Sigfrid Larsson är hamnarbetare, alkoholist, hustrumisshandlare och socialist, innan han kommer på bättre tankar och istället startar ett företag. Sedan lever de lyckliga i alla sina dar.

Sensmoralen är att kollektivism och politiska visioner är föråldrade dumheter. Genom att jobba hårt och visa lite entreprenörsanda kan individen lyckas här i livet. En effektiv propagandafilm för både det nya och det nygamla arbetarpartiet.

Filmen är förstås väldigt snygg och välgjord. Det var Leni Riefenstahls filmer också på sin tid.

Kommentarer

Har ni några tips på Hollywoodepos som förhärligar kollektiva segrar över den fete kapitalisten? Det skulle vara tacksamt att se.
Att det är en djup, till viss del verklighetsförankrad skildring av ett kvinnoöde har som väntat lyfts fram i andra medier. Därför var det intressant att sätta fokus på en annan aspekt.

Jag har inte ens sett filmen men blir uppriktigt häpen över hur den skildras i denna recension. Undrar så smått om recensenten föredrar smäktande Hollywoodepos som förhärligar kollektiva segrar över den fete kapitalisten framför en sådan här förmodligen "individualistisk" film som skildrar ett (eller flera) människoöden ur ett mer säreget (och "äkta") perspektiv. Efterfrågar recensenten mer publikfriande ("socialistisk")propagandafilm eller menar han att detta skulle vara ämnat som ("kapitalsistisk")sådan???

Vilken otroligt stum filmrecension. Blir riktigt besviken på Kommunalarbetarens omdöme när det gäller att släppa fram skribenter. Erik Hjärtberg har ju sumpat alla nyanser i denna berättelse. Detta är ju en skildring av ett kvinnoöde som har såväl djup som verklighetsförankring. Hur är det möjligt att missa detta?

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2008-10-14 16:35