Tidigare har personalens scheman lagts ute på arbetsplatserna. Sedan i våras görs det i stället centralt av tre heltidsanställda personer som tidigare jobbat i vården. De senaste veckorna har kommunalarna rasat mot hur detta påverkar dem: de får mindre inflytande över när de ska jobba, många får jobba fler helger och delade turer har ökat på vardagarna.

– I kombination med en pressad arbetssituation gör det att måttet är rågat för våra medlemmar, säger Håkan Nilsson.

Malin Andersson, klubbordförande för äldreomsorgen, säger:

– På varje arbetsplats har funnits schemaansvariga så man har kunnat påverka mer och de förstår hur det är på arbetsplatsen, då är det lättare att förstå hur schemat ska läggas. Nu är det centralt och de har ingen förankring till arbetsplatsen utan de går efter en graf.

Elisabeth Lundström arbetar i hemtjänsten i Övre Kågedalen. Hon håller med sin klubbordförande.

– Schemaläggarna ser inte skillnad på olika hemtjänstområden, vad som är viktigt för oss i vår grupp.

Malin Andersson är också kritisk till att de nu har fyraveckors-scheman, vilket gör att det hela tiden är fokus på schemat. Det har ökat stressen hos personalen, säger hon.

Hon tillägger att de numera har fyraveckors-scheman i stället för sexveckors vilket gör att det ständigt blir fokus på schemat för de anställda. Håkan Nilsson säger att de korta schemaperioderna gör att arbetsgivaren ibland missar den överläggning som ska göras med facket inför varje nytt schema.

Socialnämndens ordförande Kenneth Fahlesson (S) säger att tidigare har 120 personer ute i äldreomsorgen samt stöd och service ägnat en del av sin arbetstid åt att lägga scheman, vilket han beskriver som orimligt. Han säger att centraliseringen har frigjort tid till vårdtagarna. 

– Vi måste titta på försämringarna som de berättar om. Men det finns ju ett kollektivavtal som styr det här och det gäller ju fortfarande.

Det har blivit fler delade turer och många har fått fler helger också?

– Jag har också hört att det blivit fler delade turer men har inte fått svar på varför, vi har tagit politisk ställning till att minimera antalet ofrivilliga delade turer. Det ska vi jobba med. Helgtjänstgöring ingår i arbetet och personer måste jobba på helgerna. Verksamheten har sagt att man ska jobba 5 helger av 12, jag vet inte hur det varit förut. Verksamheten måste fungera både på vardagar och helger.

Vad säger du om att en del personal vill lämna äldreomsorgen nu?

– Vi ska lyssna på personalen och ta till oss synpunkterna. Det är inte bra om folk känner att de inte vill jobba i äldreomsorgen. Men vi kände att vi måste vidta åtgärder.

Enligt Kenneth Fahlesson ska individen kunna påverka sitt schema även om det inte läggs på arbetsplatsen för så står det i kollektivavtalet.

Men Kommunals Håkan Nilsson menar att centraliseringen går stick i stäv med avtalet.

– Vi var oense om detta just med hänsyn till avtalet för vi såg att det skulle bli svårare att påverka. Då blir inte avtalet något värt. Syftet med avtalet var att individen skulle ha inflytande över sitt schema.