– Assistenternas närmaste chef är arbetsledaren. Det är arbetsledaren som leder och fördelar arbetet, säger Katarina Bergwall, verksamhetsledare på Stil.

Kan man vara anställd på Stil och aldrig ha träffat någon annan än sin arbetsledare?

– Ja, absolut. Det är ju arbetsledaren som intervjuar assistenterna och bestämmer vem som ska få jobbet.

Hur vet ni att de är lämpliga att vara arbetsledare?

– Det vet man ju aldrig från början. Men vi tecknar ett avtal och där förbinder man sig att göra vissa saker. Vi gör absolut ingen research på någon assistansanvändare som vänder sig till oss.

LÄS OCKSÅ: Så utnyttjades assistenterna i Simplify

Det här är en person som har drivit ett av de få assistansföretag som har fått sitt tillstånd indraget. 25 assistenter har fått rätt mot honom i tingsrätten för obetalda löner. Kan du förstå om en assistent kan tycka att det känns konstigt att ni inte har kollat upp sådana saker?

– Det är därför som vi har ett systematiskt arbetsmiljöarbete, det är vårt sätt att försöka fånga upp dålig arbetsmiljö och agera när det inte funkar.

Det systematiska arbetsmiljöarbete som Katarina Bergwall syftar på är en årlig enkät som arbetsledaren och assistent­en fyller i ihop. Men om det är något man inte vågar ta upp där så kan man höra av sig till kontoret.

– Då tar vi naturligtvis tag i det.

LÄS OCKSÅ: Kommunal: Dålig insyn är problemet

I värsta fall kan Stil säga upp avtalet med en assistansberättigad.

– Om vi får information om att det är en arbetsplats där arbetsmiljön är dålig och inte går att säkra upp, då kan vi säga till den här arbetsledaren att vi inte kan fortsätta vara assistansanordnare.

Katarina Bergwall vill inte kommentera det enskilda fallet mer än att hon känner till vem det handlar om.

– Vi är medvetna om det här och vårt system fångar upp sådana här saker.