Arbetssjukdomar som har organisatoriska eller sociala orsaker har ökat med 50 procent på fyra år, enligt Arbetsmiljöverkets rapport ”Arbetsskador 2013”. Det kan handla om att ha för mycket att göra på jobbet eller att bli mobbad.

Nu vill myndigheten förbättra den sociala arbetsmiljön genom att införa en ny föreskrift, kallad just ”Organisatorisk och social arbetsmiljö”. Förslaget har varit på remissrunda under hösten och nu har ett antal instanser sagt sitt, bland annat Kommunal.

Peter Larsson, ombudsman på förbundskontoret, är mycket positiv till föreskriften.

– Det var skitbra rent ut sagt.

Särskilt lyfter han fram att arbetsgivaren ska ha särskild kompetens och se till att arbetsuppgifterna inte ger upphov till ohälsosam arbetsbelastning.

Peter Larsson pekar bara på några detaljer han vill ändra i föreskriften, till exempel att när det gäller att förebygga arbetstider som kan leda till ohälsa, vill han lägga till delade turer.

– Vi anser att delade turer är en stor orsak till stress och psykosociala sjukdomar, så vi vill ha in det i föreskriften.

LO, TCO och Saco är också positiva till förslaget, och vill se ännu skarpare skrivningar, skriver tidningen Arbetsvärlden. Det gäller till exempel att föreskrifterna skulle kompletteras med sanktionsavgifter och att införa regler om dokumentation på fler områden.

Men arbetsgivarsidan vill inte ha några sådana här föreskrifter. Bland annat Svenskt Näringsliv menar att frågorna redan regleras i arbetsmiljölagen och föreskrifterna om systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM).

Man menar att det är olämpligt att detaljreglera något där det är svåra gränsdragningar mellan arbetsliv och privatliv. Dessutom innebär vissa av Arbetsmiljöverkets förslag ingrepp i arbetsgivarens rätt att leda och fördela arbetet, enligt Svenskt Näringsliv.

De invändningarna ger Peter Larsson inget för.

– Vi ser att vi behöver föreskrifter som är mer tydliga. Som det är nu så gör inte arbetsgivarna det de ska eftersom föreskrifter och lagstiftning är otydliga. Här står det klart och tydligt vad som krävs. Det är väl det som arbetsgivarna är rädda för.

2003 kom ett liknande förslag från Arbetsmiljöverket, men det skrotades.

– Om Arbetsmiljöverket lyssnar för mycket på arbetsgivarna, som de gjorde förra gången, så blir det ingen ny föreskrift. Och det vore förödande om vi inte får det.

Svenskt Näringslivs invändning om privatliv/arbetsliv kallar Peter Larsson för gammal skåpmat.

– Det kvittar om det är fritiden eller arbetet för det är ändå arbetsrelaterat, allting berör arbetet. Ligger man i skilsmässa så berörs arbetet.