Bemanningsavtalet innebär att det är avtalet på den arbetsplats där den inhyrde arbetar som gäller för löner och villkor. För tid som den inhyrde inte är uthyrd utbetalas garantilön.

I det nya avtalet höjs den lägsta garantilönen för icke yrkesutbildade från 100 kronor i timmen och för yrkesutbildade från 108 kronor till 110 kronor i timmen.

Parterna ska utreda vilka villkor som ska gälla för tillgänglig tid, den tid som de bemanningsanställda står till arbetsgivarens förfogande innan de får ett uppdrag.

– I dag kan de tvingas vara tillgängliga en dag i 4 timmar och sedan bli utbokade i 8 timmar. De får då en arbetsdag på totalt 12 timmar. Det vill vi ändra på, säger Kommunals ombudsman Liza di Paolo Sandberg, som satt i LO:s förhandlingsdelegation.

Avtalet ska även ge större ordning och reda på anställningsformerna för de bemanningsanställda där arbetsgivarna till exempel måste lämna skriftliga intyg till berörda fack om medarbetaren är extra anställd eller inte.

Avtalet gäller från den 1 maj 2015 till den 30 april 2016. Det är preliminärt tills alla LO–förbunds styrelser formellt har sagt ja till avtalet. Kommunals förbundsstyrelse tar ställning till avtalet nästa vecka.