– Man kanske inte ska kalla det för framgång men man kan säga att vi har brutit en trend för det har varit nästan avtalslöst, säger Kommunals ombudsman Mats Hansson.

Ett skäl till att facket har lyckats få flera nya kollektivavtal är enligt Mats Hansson kontakter med dagligvaruhandeln. Stora uppköpare har förespråkat kollektivavtal, bland annat Axfood – ägare till Hemköp och Willys – som Mats Hansson beskriver som en föregångare.

Åsa Domeij är chef för miljö och socialt ansvar på Axfood. Företaget har en uppförandekod som deras leverantörer ska följa. I den finns krav på exempelvis arbetsmiljö och löner i nivå med kollektivavtal.

– Det handlar om att se till att utländska säsongsarbetare inte får sämre villkor än svenskar.

Liksom Mats Hansson upplever Åsa Domeij att det går år rätt håll, hon tror att fler odlingsföretag kommer teckna kollektivavtal.

– En minoritet har kollektivavtal men vi vill att kollektivavtal ska gälla. Däremot har vi inte sagt att vi köper bara från dem som har kollektivavtal, vi måste få tag på grönsaker också.

Hade det inte fungerat att kräva kollektivavtal?

– Det kanske det gör, vi diskuterar det, för nu går det i rätt riktning. Men det är en balansgång för vi vill ju köpa svenska grönsaker.

Ulf Hansson, ordförande för Kommunal Djur och natur i Skåne, skräder inte orden när han får frågan om vad de nya avtalen betyder.

– Jag har varit förtroendevald sedan Kommunal och Lantarbetarförbundet gick ihop och de här avtalen har varit roligast att teckna, för det är ett trendbrott.

Och lika viktigt som avtalen är enligt Ulf Hansson att företagen gått med i arbetsgivarorganisationen SLA (Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet).

– Då har de en organisation bakom sig så att vi inte behöver stötta både arbetsgivare och medlemmar. Tidigare har vi bara haft hängavtal (vilket innebär att avtal tecknas direkt med Kommunal).

Ulf Hansson berättar att Kommunal länge försökt få fler odlingar att teckna avtal, men att det varit hopplöst.

– Det har varit vanligare att säga upp kollektivavtal än att teckna nya.

Ett av de företag som skrivit avtal med Kommunal är Svedagro som i sin tur ägs av Åhus grönt, ett av landets största inom grönsaksodling. Företaget var i blåsväder i somras och en del anställda gick med i Kommunal för att få hjälp. Till skillnad från många liknande företag har Svedagro lika många helårsanställda som säsongsanställda.

Per Johansson är ägare till Svedagro och Åhus grönt.

Varför har ni skrivit kollektivavtal nu?

– Det var diskussioner i media och Kommunal gick rätt hårt på oss i ett uttalande och då skrev vi kollektivavtal så att det skulle bli lugn och ro. Frågan har aldrig varit uppe innan.

Varför inte?

– Det har inte funnits någon anledning, det har inte varit medlemmar i Kommunal och aldrig frågats efter.

Ser du några fördelar för egen del med kollektivavtalet?

– Ja, det positiva är att det finns en bok och regelverk att anpassa sig efter, det skyddar också företaget och det finns en given mall.

Vad som hände i somras när Kommunal kopplades in vill Per Johansson inte kommentera.

Kommunal sitter också i en arbetsgrupp med Sigill kvalitetssystem, som står bakom märkningen Svenskt Sigill, för att utveckla en märkning som tar hänsyn till arbetsvillkor. Christina Behm Velenik på Sigill kvalitetssystem säger att det inte rör sig om att ändra på Sigill-märkningen, utan det ska vara ett frivilligt tillägg. Men det kommer vara omfattande.

– Det finns ett stort intresse för det i branschen. Det är också handeln som vill ha det, det är de som ställer krav på det i slutändan, men branschen vill ha det som en hjälp i att göra rätt.

Målet är att den nya kvalitetsmärkningen ska vara klar 2017.