I dag, fredag, släpper Socialstyrelsen sin årliga rapport om läget i den svenska vården och omsorgen. Den visar bland annat att andelen mest sjuka äldre som bor kvar hemma i stället för på särskilda boenden ökar. 2008 var andelen 67 procent, 2013 hade den gått upp till nästan 74 procent.

– Utvecklingen ökar kraven på att primärvården och hemtjänsten har en god beredskap för de mest sjuka äldres behov. Sköra äldre som bor hemma måste oftare läggas in på sjukhus än de på äldreboende. Det är ett tecken på att vården och omsorgen i hemmet behöver förbättras, säger Gert Alaby, Socialstyrelsens samordnare för äldrefrågor, i ett pressmeddelande.

En förklaring till utvecklingen kan vara att det finns för få platser på äldreboenden. Socialstyrelsen hänvisar till en färsk enkätundersökning från Boverket där 79 kommuner svarat att de har underskott på särskilda boendeformer för äldre. Ännu fler kommuner tror att det kommer att vara brist på platser om fem år.

Socialstyrelsen lyfter också fram siffror som visar på höga ohälsotal och otrygga anställningar. I kommunernas vård och omsorg är drygt 25 procent timanställda eller visstidsanställda. I privat driven verksamhet har andelen ökat från 29 till 32 procent de senaste fem åren.

Problemen med dåliga arbetsförhållanden rimmar illa med att vården och omsorgen måste locka till sig massor av ny personal. Om 20 år kan det saknas uppemot 160 000 utbildade undersköterskor, enligt prognoser som Socialstyrelsen hänvisar till.

– Kompetensförsörjningen är en av de största utmaningarna för vården och omsorgen nu och framöver, säger Johanna Jupiter, projektledare för rapporten, i pressmeddelandet.