Hur tar jag mig hit?
  Buss, tåg och flyg går dagligen till Oslo. Buss är oftast billigast och går snabbare än tåg för den som bor i västra Sverige. 

Vad kostar det?
  Resan kostar ungefär som en längre inrikesresa i Sverige. Boende och mat är dyrare, men det finns vandrarhem till hyfsat humana priser och lite billigare restauranger i östra delarna av Oslo.

När ska jag åka?
  Klimatet är ungefär som Sveriges, så det beror på vilken årstid man gillar bäst.

Hur tar jag mig runt?
  Oslos spårvagn, ”trikken”, är det vanligaste färdmedlet i city. Även bussnätet är väl utbyggt, och ska du lite längre ut är tunnelbanan bäst. Det finns dagskort och veckokort som gäller för alla färdmedel. Men centrala Oslo är litet, så där rekommenderas promenader.

Höjdpunkter
  Operahuset som ligger invid centralstationen har uppmärksammats för sin arkitektur – med rätta. Huset klättrar runt sig själv och att promenera omkring uppe på taket med utsikt över Oslofjorden är ett måste.
Vigelandsparken med hundratals märkliga statyer är värd ett besök.
  Ta tunnelbanan mot Frogneseteren och hoppa av vid Holmenkollen och det berömda hopptornet. Hoppa på igen och åk till ändstationens naturreservat för en dos av vildmarken.
  Den konstintresserade besöker givetvis Nasjonalgalleriet och tittar på Edvard Munchs Skriet i original.

Shopping
  Oslo är ingen shoppingstad. Utbudet är i stort sett detsamma som i Sverige – men dyrare. Den matintresserade rekommenderas att ta sig till Grønlands marknad där det finns ett fantastiskt utbud av frukt, grönsaker och kryddor, ofta billigare än i Sverige. Missa inte fetaosten i delikatessdisken!

Bästa maten
  Det är dyrt att äta ute och köket är ganska snarlikt det svenska. Men fisk är typiskt norskt. Bästa kebab- och falafelstället heter Habibi och ligger på Storgata. 

Att tänka på
  Det kan vara en god idé att göra i ordning matsäck för turer på stan – bara en enkel färdigmacka gräver lätt djupa hål i plånboken. Den som är vegetarian bör vara beredd på att utbudet är sämre än i Sverige.