Vad vill du åstadkomma på äldreområdet?

– Jag tycker förstås att i Sverige ska vi ha en jämlik och jämställd äldreomsorg som utgår från individen och dess behov. Som gör den trygg för de äldre, men som också har bra kvalitet för de som jobbar i äldreomsorgen, och för anhöriga. Anhöriga ska känna sig trygga och inte tycka att de måste gå ner i arbetstid för att kompensera äldreomsorgen. Eftersom jag tycker det, har vi i det budgetförslag som nyss presenterades anslagit 1 miljard till bemanning. Det kanske är mer realistiskt att prata om bekvinning, för det är en så stor andel kvinnor som jobbar i äldreomsorgen.

– Men vi gör inte bara det. Vi kommer inom kort ta beslut om en kvalitetskommission. Tanken med den är att säkerställa det jag just sa. Inte bara att man har mycket pengar till bemanning, utan att det också följs åt av ett tänkande runt frågor om kvalitet, kompetens, teknikutveckling och så vidare. Det ska vara en bred närvaro där av politiska partier, organisationer och experter. Vi kommer också att besluta om en demensplan.

Regeringens bemanningssatsning tas från andra områden i äldreomsorgen. Kan man kalla det en satsning då?

– Hade inte oppositionens budget vunnit i höstas med stöd av Sverigedemokraterna så hade vi haft två miljarder i år, nu har vi en. Och vi tillskjuter två miljarder mer till äldreomsorgen under mandatperioden än vad oppositionen hade i sin budget. Vi tycker helt enkelt att frågan om bemanning är så viktig att vi använder medlen till det. Men vi gör andra saker också, med medel utanför den här satsningen.

Socialstyrelsens bemanningsföreskrifter för särskilda boenden och demensboenden överlämnades till regeringen nyligen. Kommer ni att införa dem?

– Vi bereder den här frågan och jag tror att vi kommer att besluta om dem. Jag hoppas att vi kan ta beslut före sommaren.

Sveriges kommuner och landsting, SKL har hela tiden varit motståndare till föreskrifterna. De menar att det blir för dyrt. Vad säger du om det?

Jag tänker inte gå in i den diskussionen. Vi har ett nytt läge nu, med ny regering, ny ledning i SKL och snart ny ledning på Socialstyrelsen. Jag tycker att vi har ett läge där vi nu har medel till bemanning.

Enligt SKL kommer det att kosta upp till 5 miljarder årligen, ni satsar cirka 2 miljarder årligen under mandatperioden.

Det finns jättemycket siffror i det här och hittills har de inte gagnat oss så mycket. Jag ser framåt, vi bereder den här frågan.

Du tror att pengarna ni satsar kommer räcka?

– Kommuner ska redan i dag leva upp till socialtjänstlagen, och de här reglerna är ett sätt att tydliggöra den. Det är ett ansvar för kommunerna att jobba med god äldreomsorg. Vi har det här bidraget nu till bemanning som inte fanns tidigare, och jag tänker verka för att det här blir bra och att de olika parterna kan stödja den här frågan.

Hur äldreomsorgen ska finansieras kommer att bli en stor fråga framöver för kommunerna. Hur ska det lösas?

– Det är en fråga som vi diskuterar och jag förstår frågans allvar, särskilt i områden där man inte har så stor arbetskraft. Jag tror att det är viktigt att fortsätta arbeta med att både kvinnor och män förvärvsarbetar. Att heltid blir norm på arbetsmarknaden och att folk som kommer till Sverige kan etablera sig på arbetsmarknaden. Det är helt enkelt för att få ett större skatteunderlag, men också att få duktiga personer som vill jobba inom äldreomsorgen.

Du är även jämställdhetsminister. Vilka frågor tycker du är extra viktiga?

– Det är förstås uppseendeväckande att trots att vi införde kvinnofridslagstiftningen i slutet på 90-talet, har investerat i utbildning och förstärkning av kvinnojourer, så ligger nivåerna på våldet på ungefär samma nivå. Dessutom har vi löneskillnader som har legat still på ungefär samma nivåer, och löneskillnader mellan mansdominerade och kvinnodominerade sektorer. Regeringen ska inte ta över lönebildningen. Men regeringen kan föra samtal med arbetsmarknadens parter och öka pressen runt lönebildningen, exempelvis med lönekartläggning varje år. Och i vårpropositionen kan man se väldigt tydligt att den gynnar kvinnors inkomster mer än mäns, vilket var medvetet.

Socialdemokraterna har kongressbeslut på att införa tredelad föräldraförsäkring. Varför har ni inte gjort det än?

– Vi tar ett steg med en månad ytterligare per förälder och kommer att lägga en proposition om det under året. Vi tycker att det är ett bra steg på vägen och sen får man utvärdera det och gå vidare.

Varför gör ni inte allt på en gång?

– Helt enkelt för att det är det här som finns i förhandlingarna. Eftersom det är en proposition så är det fler partier inblandade.