Pia Lisell Lundgren.

Nästan hälften av alla kvinnliga pensionärer räknas som fattiga.

– Jag har inte öppnat det orangea kuvertet på några år, för sist jag gjorde det blev jag så deprimerad, säger undersköterskan Pia Lisell Lundgren.

Som hon minns det stod det 11 200 kronor, det var tre år sedan. Sedan ”bomben” slog ned förra året har Pia tänkt mycket på sin pension. När hon skilde sig för åtta år sedan lånade hon pengar för att kunna köpa en bostadsrätt. Nyligen träffade hon banken och fick lägga om sina lån. Då lyckades hon få loss en tusenlapp att spara varje månad.

– Jag önskar att jag hade börjat spara mycket tidigare, om det så bara var en hundralapp. Pensionen har känts så långt borta.

Pia har jobbat sedan 17-årsåldern. Med sin första son var hon ensamstående och jobbade heltid. När andra sonen kom, och Pia var gift, började hon jobba i hemtjänstens kvällspatrull på 62 procent. Sedan har hon jobbat natt på 72 procent tills hon började jobba fackligt på heltid för några år sedan. Hon tänker jobba tills hon är 67. Om hon orkar, jobbet är psykiskt tärande.

– Det finns kvinnor i Kommunal som inte orkar jobba efter 65, men som gör det ändå.

Pia hoppas att hon får en hyresrätt genom Stockholms bostadskö så att hon kan sälja sin bostadsrätt och bli skuldfri före pensionen.

Som gift tyckte Pia att det funkade bra att jobba deltid eftersom hennes man tjänade mer pengar. Det ångrar hon inte i dag.

– Det var så skönt att kunna vara hemma mer med Anton, eftersom jag var ensam med första barnet.

Man får väl hitta en rik man så man klarar pensionen, säger Pia. Men hon skojar mest, hon har bestämt sig för att inte bo med någon igen. Man ska inte behöva ha en man för att försörja sig.

– Men jag märker när jag pratar med mina kollegor som är gifta, att de inte har samma oro för pensionen.

Kvinnor med låg lön borde byta jobb, hör man från ministrar och andra.

Vad säger du om det?

– Vilka ska sköta vården då? Hade vården varit mansdominerad hade löner och arbetsmiljö inte sett ut som de gör. Vi är Florence Nightingale.

– Men jag tror att många i hemtjänsten kommer sluta nu för de går på knäna.

Pia tycker inte att man ska lagstifta om föräldraledighet för att förbättra kvinnors ekonomi.

– Först och främst ska man höja kvinnors löner. Och vi måste byta regering och sluta privatisera. Det är oftast kvinnornas yrken som drabbas.

Pias dröm är att kunna resa utomlands som pensionär, vilket hon älskar. Hon har två lotter i postkodlotteriet. Men hon skräms av tanken på att få vända på kronorna för att ha råd med mat och hyra.

– Jag har ingen aning om det kommer gå ihop. Min son har en klädkammare med fönster, jag har sagt att jag får flytta in där.

ID. Pia Lisell Lundgren

Yrke: Undersköterska/facklig företrädare.
Ålder: 60 år.
Bor: I Sköndal, södra Stockholm.
Familj: Två söner och två barnbarn.
Lön: 25 600 kronor.
Så gör jag för att kunna leva på mina pengar:
Jag vill bli av med mina lån. Jag ska sälja bostadsrätten och hoppas få en hyresrätt som jag har råd med. Sälja bilen om jag måste.
Vilken samhällsförändring är viktigast för kvinnors ekonomi:
Höj lönerna, inför arbetstidsförkortning, sluta privatisera och byt regering.