Ewa Persson och Elisabet Edenholt serverar mat till Kerstin Nilsson.

– Vi har i stället fått ett långpass på 10 timmar eller mer var femte vecka. Delad tur var egentligen bättre, säger Elisabet Edeholt, undersköterska på Viljans korttidsboende i Kalix.

Viljan är insprängt bland bostadshusen i Näsbyn, ett bostadsområde från 60-70-talen.

Elisabet Edeholt och kollegan Maria Severinsen betonar att de självklart vill ha rätt till heltid. Men de hade själva velat bestämma över schemat.

– Man måste kunna anpassa schemat efter varje arbetsplats, säger Elisabet Edeholt, som gått från 75 procent till heltid.

Det går att göra upp individuellt med chefen om att ha kvar delade turer, vilket flera andra i kommunen har gjort.

På Viljan vill de inte välja mellan ”pest eller kolera”. De anser att långpasset är som en tredelad tur, eftersom det är två entimmesraster inlagda också.

– Arbetsgivaren säger att vi inte ska ha delade turer, men hur vi än vrider och vänder på det här så är detta också en delad tur. Vi vill ha vanliga pass, säger Maria Severinsen.

Viljan är först ut i skarpt läge, tillsammans med hemtjänsten och äldreboendet Näsbygården, som ligger vägg i vägg med Viljan.

Under hösten ska fler boenden in i det nya schemat.

I slutet av 2015 ska alla anställda i Kalix ha rätt till heltid. Samt slippa delade turer och varannan helg om de vill.Inne på Näsbygården finns inte samma missnöje med lång­turen.

– Jag har bara två helger av fem, jag slipper delade turer. Och en långtur på fem veckor är inte så farligt, säger undersköterskan Anette Simu.

I fullmäktigesalen i kommunhuset är det fackmöte på kvällen.

Cirka 60–70 medlemmar har samlats. Kommunals ombudsmän har rest de åtta milen från Luleå. Tanken är att beslut ska tas om förslaget till lokalt kollektivavtal om rätten till heltid.

Men flera oklarheter finns i avtalsförslaget.

Några oroar sig för att behöva gå runt på alla möjliga enheter, tanken är att de anställda ska täcka upp för varandra vid korttidsfrånvaro, för att dra ner på timvikarierna.

En kvinna höjer rösten och säger:

– Jag tycker att vi här i kväll kan komma överens om att vi inte ska ha långpass, och inte delade turer. Nu måste det till ett nytänkande.

Någon direkt respons får hon inte. Beslut om avtalsförslaget fattas aldrig. Kommunal och arbetsgivaren fortsätter förhandla men kan bli klara under hösten.

Den borgerliga oppositionen i S-MP-styrda Kalix är med på noterna, utom på en punkt.

– Jag kan inte svara för alla partier. Men vi är för satsningen, fast vi är kritiska mot att det inte finns någon beräkning för hur mycket det kommer att kosta, säger Linda Frohm, moderat ledamot i kommunstyrelsen
Kerstin Persson, vice ordför­ande i Kommunals Kalixsektion, kan nu lägga minst 20 års arbete med heltidsfrågan bakom sig.

– Till slut lyssnade arbets­givaren på vad vi sade. Vi vann gehör.

De långa turerna försöker de förmå kommunen att ta bort.

– Jag hoppas att det är en barnsjukdom, men det är lite smolk i bägaren, säger Kerstin Persson.

Heltidsbeslutet

  • I oktober 2013 fattades beslutet som går under namnet Attraktiv arbetsgivare.
  • För att täcka alla hål som uppstår i scheman krävs fler tjänster. Hittills har 24 nya tjänster tillkommit, 12 på Näsbygården, 9 i hemtjänsten och 3 på Viljan. Hur många nya tjänster det blir i slutändan vet man först när alla fått önska sysselsättningsgrad.
  • 30 anställda har gått upp till heltid på de ställen som kommit i gång.
  • Ytterligare ett antal har gått upp i tid men inte till heltid.
  • 9 personer har valt att gå ner i tid.
  • Vid årsskiftet 2015/2016 ska Attraktiv arbetsgivare gälla hela kommunen, inklusive barnomsorg, handikappomsorg, kök och städ, personlig assistans etc.