LÄS OCKSÅ: Festa loss på musslor!

 

Det här behöver du:

1 nät färska blåmusslor
2 dl fiskbuljong
150 g smör
5 hasselnötter
5 vitlöksklyftor
1 kruka persilja
2 msk ströbröd
½ dl finriven parmesan

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Koka musslorna i fiskbuljongen. Låt svalna. Ta ur musslorna ur skalen. Dela skalen och spar en fjärdedel av de finaste halvorna. Skölj dem rena.

3. Lägg musselskalen i en ugnssäker form och fördela två musslor i varje.

4. Låt smöret bli rumsvarmt. Finhacka hasselnötter, vitlök och persilja. Blanda ihop med smöret. Fördela över musslorna i skalen. 

5. Strö över ströbröd och parmesan. Gratinera i ugn cirka 10 minuter tills de fått fin färg.

6. Servera med ett gott bröd.

Så tillagar du färska musslor

Det här behöver du:

1 butternutpumpa, cirka 1 kg
1 gul lök
Olja
3 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
½ tsk paprikakrydda
½ tsk örtkryddor, exv timjan
1 burk rökta musslor i olja
1 vitlöksklyfta, pressad
½ dl finhackad persilja

Så gör du:

1. Sätt ugnen på 150 grader.

2. Skär pumpan i klyftor och ta ur kärnhuset. Skala löken och dela i några bitar. Lägg pumpa och lök på plåt och ringla olja över. Stek i ugn tills pumpan blivit mjuk. Det tar cirka 45 minuter.

3. Ta av pumpaskalet och lägg pumpaköttet och löken i en kastrull. Tillsätt vatten och mixa soppan slät. Krydda med buljong och kryddor. Låt koka några minuter. Späd med vatten om den är för tjock. 

4. Häll upp musslorna med oljespadet i en skål. Tillsätt vitlök och persilja och blanda. Häll upp soppan i portionsformar och toppa med musslorna.