Maria Örntorp.

Ydre: Maria Örntorp

Maria har bara delade turer på helgen

DÅ: Nio av tio kommuner har delade turer, visade KA:s granskning. Ydre var en av alla kommuner där de ök­ade. Maria Örntorp hade svårt att få ihop familjelivet när hon var hemifrån mellan 06 och 22.

Läs mer

NU: På Maria Örntorps nya schema är det bara delade turer på helger. Maria jobbar varannan helg med delad tur antingen lördagen eller söndagen.

– Det har blivit bättre men det vore skönt om de försvann på helgerna också. Eller att få tillbaka var tredje helg.

När KA skrev om Ydre hade de just fått delade turer även på veckodagar. Maria Örntorp, som är ensamstående förälder, missade mycket viktig tid med sina barn eftersom hon inte hinner åka hem mellan passen.

– Det här har stor betydelse för då kan jag stämma av med mina barn antingen på morgonen eller kvällen, jag får bättre koll.

Linnéa Granath på Kommunal i Ydre säger att facket tagit upp problemen med delade turer i varje förhandling om nya scheman. Hon tror att det hjälpte, i kombination med skrivningen i det nya avtalet. Där står ungefär att parterna ska försöka minska de delade turerna.

– Det trycker på extra, vi på sektionen har stöd för det vi säger och arbetsgivaren var medveten om att skrivelsen fanns.

Cecilia Alstermark

Vinslöv: Ros-Mari Persson

”Jag har sagt upp mig”

DÅ: Ros-Mari Persson och ett tjugotal andra lokalvårdare som städat 24 av Skånes vårdcentraler vägrade gå över till privata Sodexho när Region Skåne sålde ut städningen och skar ned på städtiden. De satte emot med det vapen de hade – sin egen arbetsinsats. Konsekvensen blev nya arbetplatser, nya arbetstider och förändrade arbetsförhållanden.

Läs mer

NU:  – Jag blev satt att städa på sjukhuset i Kristianstad, men jag har inte trivts bra eftersom jag var van att sköta mig själv, att lägga upp arbetet och arbetstiderna på egen hand. Här har jag jobbat var tredje helg och nu skulle det bli varannan helg, men då sade jag att det vill jag inte göra. Jag har arbetat i över 40 år inom landstinget men nu lämnar jag det för gott. Jag har sagt upp mig och jobbar sista dagen 30 december. Jag har fem år kvar att jobba och nu har jag startat eget företag inom hushållsnära tjänster. Det känns bra. Jag har nästan 20 kunder nu och får nya varje vecka. I det nya kommer jag att kunna lägga upp arbetet själv precis som när jag städade på vårdcentralen.

Catarina Berglund

Oslo: Salvador Rías

Fler medier har skrivit om förskolan

DÅ: Kommunalarbetaren besökte Ruseløkkas förskola i centrala Oslo. En förskola med ett unikt arbetssätt, där barnen jobbade med projekt utifrån fotbollslaget Arsenal, artisten Bob Dylan och konstnären Joan Miró. Till exempel har förskolan en egen konstateljé och barnen lär sig Blowin’ in the wind före Bä bä vita lamm.

– Vår barnsyn är att barnet kan. Det är bara att vi ska tillrättalägga så att de klarar av det. Det ställer krav på dig och kraven gör det hela tiden utvecklande. Det är underbart, sa barnsköt­aren Salvador Rías.

Läs mer

NU: – Nu har vi börjat jobba med naturmaterial och se på närmiljön till vår förskola. Projektet kallas Parken och det är lite komplicerat, men naturen ska uttryckas genom Miró, Dylan och Arsenal, berättar Salvador Rías i dag.

Resultatet ska bli häften med arbetet som kommer att tryckas i maj. Så Ruseløkka fortsätter att arbeta med sina tre husgudar. Och sedan KA besökte dem har både Verdens Gang och NRK gjort reportage om förskolan.

Johan Erlandsson

Piteå/Verona: Kristina Grennberg

”Gav fokus på städning”

DÅ: Lokalvårdaren Kristina Grennberg från Ånäset utanför Piteå tog flyget till Verona för att vara specialistkonsult när en ny dammsugare skulle tas fram. Efter ett inlägg i en facebook-grupp blev hon och en kollega inbjudna till Italien för att ta fram en användarvänlig dammsugare.

Läs mer

NU: – Våra tankar och åsikter har tagits tillvara i deras kunskapsbank. De har ännu inte hunnit tillverka någon ny dammsugare även om de har gjort mindre förändringar och testat. Jag känner framför allt att jag har fått visa att vi städare gör ett viktigt jobb. Resan och besöket på dammsugarfabriken uppmärksammades utanför vårt eget yrke och gav ett positivt fokus på städning. Annars får vi mest uppmärksamhet när det inte fungerar. Det här tryckte på att det är ett yrke, att det inte handlar om att ”bara städa”, säger Kristina Grennberg.

Catarina Berglund

Klagstorp: Sandra Håkansson

”Det är roligast när de grisar”

DÅ: KA pratade om yrkesstatus med Sandra Håkansson och hennes kollegor i ett grisstall. Många har fördomar om deras jobb, berättade de.

– Jag ville göra något roligt, sa Sandra.

Läs mer

NU: Sandra Håkansson tycker fortfarande att det är roligt att jobba med grisar. Företaget hon jobbar i växer och kultingarna kommer oftare. En gång i veckan jobbar Sandra administrativt i bolagets andra grisstall.

– Roligast är att hålla på med djuren när de grisar.

Hon gillar att jobbet är fysiskt men är osäker på om kroppen kommer att klara av jobbet hela yrkeslivet.

– Det är lätt att slita ut sig.

Cecilia Alstermark

Stockholm: Anniqa Lindberg

Anniqa tycker nya avtalet blev bra

DÅ: Anniqa Lindberg i köket på Matteusskolan i Stockholm var beredd att gå ut i strejk för högre löner. Men tyckte att avtalet blev bra utan strejk.

Läs mer
Läs ännu mer

NU: – Nya lönen kom i slutet på oktober. Det är så lite pengar att det inte spelar någon roll. När det dröjer blir summan högre. Det är trevligare, annars skulle det inte märkas. Jag fick 500 någonting, som avtalet sa, säger Anniqa Lindberg.

Hon tycker fortfarande att det var helt rätt att varsla om strejk. Annars hade det inte alls varit säkert att Kommunal fått igenom så många av sina krav. Men lite besviken är hon och drar sig till minnes att höjningarna har varit större tidigare år. Samtidigt tycker hon att lönerna ska vara mer individuella.

– Den som gör något för sin arbetsplats ska få mer.

De andra förändringara i avtalet har hon inte märkt av, hon har inte möjlighet att få det nya natt-OB:t eller föräldratill­ägget.

Samtidigt anser hon att offentligt anställda är underbetalada i jämförelse med IT-tekniker och grafiska designers.

– Vi har ett tungt jobb och sliter ut våra kroppar. Vi håller Sverige rullande, det måste löna sig.

Christina Swahn

Stockholm: Minko Dimitrov

Minko nöjd med strejken

DÅ: Bussföraren Minko Dimitrov i Stockholm var en av cirka 1 700 trafikanställda kommunalare över hela landet som strejkade för högre löner, anställningstrygghet vid upphandlingar och bättre arbetstidsregler.

– Strejken ska fortgå tills de sätter sig ner och skriver under ett avtal där vartenda yrkande vi har ställt uppfylls. Vi backar inte, sa Minko Dimitrov då.

Läs mer
Läs ännu mer

NU: Strejken avblåstes efter nio dagar. Det nya treåriga avtalet innebar bland annat lönehöjningar i nivå med övriga LO-grupper och att en särskild nämnd infördes som ska kontrollera personalens anställningssäkerhet vid entreprenörsbyten.

– Det var nödvändigt att strejka, säger Minko Dimitrov i dag. På det stora hela nådde vi upp till de mål vi hade satt.  

Johan Erlandsson

Stockholm: Gabi Sanchez

Gabi Sanchez har ännu inte fått handledning

DÅ: Gabi Sanchez ville ha handledning för att veta hur hon skulle bemöta en brukare i hemtjänsten som drack sig berusad och blev arg när han nekades sina mediciner som inte går ihop med alkohol.

Läs mer

NU: – Det som hänt är att vi undersköt­erskor själva får bedöma om han är berusad, om han är påverkad ger vi inte medicin, berättar undersköterskan Gabi Sanchez.

Tidigare var det oklart vem som skulle fatta det beslutet. Nu har sjuksköterskan sagt att undersköterskorna ska avgöra. Än så länge har brukaren accepterat det. Men Gabi Sanchez är inte nöjd. Hon tycker fortfarande att det borde finnas en alkoholmätare så att bedömningen skulle bli exakt lika.

Trots att chefen i fjol lovade undersöka om de kunde få handledning har inte gruppen fått den när det gäller den här bruk­aren.

– Det är A och O i ett sådant här yrke. Jag tycker att vi ska ha det, det måste finnas en plan för vad vi ska göra, säger Gabi Sanchez.

Hon tycker att det är viktigt, inte minst utifrån att alla i personalen har sin egen historia. En del kan ha föräldrar som missbrukar, eller barn, eller partner som gör det.

Nu sker en stor omorganisation och gruppen får en ny chef.

– När den personen kommer in i jobbet får vi ta upp det här igen, säger Gabi Sanchez.

Christina Swahn

Svartå: Karina Frantzén

Ingen utökad assistans

DÅ: Kammarrätten avslog Arne Ivarssons överklagande om assistansersättningen. Hans personliga assistent Karina Frantzén i Degerfors hjälpte honom att överklaga en gång till.

Läs mer
Läs ännu mer

NU: Arne Ivarsson blir allt sämre av sjukdomen men får inte mer assistans för det.

– Försäkringskassan bara slår ifrån sig, säger Karina Frantzén.

Besked har kommit från högsta förvaltningsdomstolen att den inte kommer att ta upp överklagandet av utslaget i kammarrätten.
Men Karina Frantzén ger inte upp hoppet.

– Den som behöver assistans ska få assistans, tycker jag.

För tre och ett halvt år sen blev Parkinsonsjuke Arne Ivarsson av med sin assistansersättning efter beslut från Försäkringskassan. Nu får han assistans dagtid beviljat av kommunen, men skulle behöva dygnet runt-assistans.

Kommunal har hjälpt Karina Frantzén med en riskbedömning av hennes arbetsmiljö. Det har resulterat i att Karina nu får mer hjälp av hemtjänsten vid förflyttning och dusch, samt att hon kan larma efter hjälp vid behov.

Mats Gustafsson Hedenström