1. Skuldbelägg inte

Skammen är ändå så stor för den som är fattig. 

2. Det kunde vara du

Tänk på att vem som helst kan bli fattig. Bemöt personen med respekt.

3. Frihet att välja

Ge hellre pengar i handen än att bjuda på en dyr middag. De kan räcka till en tvål, nya trosor eller basvaror till många mål mat.

4. Red ut röran

De som råkat illa ut kan ofta ha det rörigt. Sortera en hög räkningar eller beta av ett samtal till Kronofogden eller Försäkrings­kassan. 

5. Stötta på plats

Följ med som stöd till mötet på socialkontoret.

 

Det kan vara svårt att förstå vad det innebär att vara riktigt fattig. Charlotta von Zweigbergk som skrivit den verklighetsbaserade boken ”Fattigfällan”, menar att vi måste sluta skuldbelägga den som har det svårt.


Charlotta von Zweigbergk.
Foto: Jan-Åke Eriksson

Bokens huvudperson Beata blir sjuk och ramlar genom alla skyddsnät. Till slut tvingas hon äta stekmargarin för att överleva. 

Varför hör vi så sällan om sådan fattigdom?

– Därför att det är så skamligt. Det är ofta en väl bevarad hemlighet. Man svälter i sin lägenhet och försöker se ut som folk när man går ut.

Ändå får hon nästan ingen hjälp av sina vänner. Varför?

– Jag tror många har väldigt svårt att leva sig in i hur det är att vara helt utan pengar. Vi vill gärna tro att det finns ett skyddsnät i Sverige och har man inga pengar så måste man ha klantat sig. Då är det ens eget fel.

Vad är det vanligaste misstaget vi gör?

– Att vi inte lyssnar ordentligt utan bara tar för givet att man förstår.  Men när en person säger att hon inte har några pengar, fråga vad det betyder. Fråga: Har du inte ens pengar till mat? 

 

Illustration: Sofie Marklund