I fjol lyckades Kommunal arrangera 117 785 Fairtrade-fikor runtom i landet. Och Barbro Moberg är segerviss i år igen.

– Vinna kommer vi säkert att göra.

Men det största målet för facket i årets tävling är alltså ökad kunskap.

– I år har vi satt målet att det ska vara ökad kunskap, att man ska förstå varför: Vad det har för effekt att jag köper en Fairtradeprodukt någon gång. Det handlar om de här schysta villkoren för lantarbetarna och ökad möjlighet för organisering.

Kommunal har tagit fram ett kort som fackliga företrädare kan beställa via den interna materialbanken Wilma. På det sättet hoppas man sprida kunskapen och få många att fika också i år.

– Det finns ett stort engagemang i landet. Man tycker att det är roligt att gå ut på arbetsplatserna och kunna föra ett bra samtal om någonting som handlar om solidaritet, säger Barbro Moberg.

Varför ska facket syssla med det här?

– Det är ett sätt att uppmärksamma någonting som vi står för. Vi tycker att även andra i andra länder ska få möjlighet till en bra arbetsmiljö. Att slippa producera en produkt till oss med hjälp av gifter, att arbetarna ska få möjlighet att organisera sig fackligt på sin arbetsplats och att barn inte ska behöva arbeta. Det är saker som är viktigt här, varför skulle inte det vara viktigt ute i världen hos andra?

Förutom den rikstäckande tävlingen med flest antal fikor, finns under Fairtrade Challenge en tävling i vilken kommun som fikar mest rättvisemärkt per capita. Det finns också en bildtävling och tävling om ”bästa fikaidé”.

Hur kan man göra om man vill att facket ska komma till ens arbetsplats och genomföra en Fairtradefika?

– Det lättaste är att höra av sig till sektionen: Hej, jag vill att ni inte glömmer oss!

En lista på Kommunals sektioner finns här.