Det här händer i kroppen när du inte motionerar:

Klicka i bilden!

När man blir rädd aktiveras kroppens stressystem. Hjärtat slår snabbt, blodflödet ökar. Det gör kroppen redo för att hantera en fara. Musklerna är redo för kamp eller flykt. Hjärnan aktiveras och vi blir fokuserade.

Det här är en bra och nödvändig reaktion när en fara hotar. Men blir det för mycket övergår stressen i panik. Då kan vi inte tänka klart eller fungera normalt.

Och vi reagerar likadant för hot vi inte kan fly ifrån eller slåss emot: Som rädslan för att förlora jobbet, eller att inte hinna med allt vi borde.

Långvarig stress skadar kroppen och hjärnan.

 

Det här händer i kroppen när du motionerar:

Klicka i bilden!

När man tränar stiger kortisolnivåerna, och hjärtat slår snabbare. Det är samma sak som händer när vi är stressade. Men efter träningen sjunker kortisolnivåerna, och blir lägre än de var från början. Vid regelbunden träning blir kroppen bättre på att hantera stresspåslaget: Kortisolnivåerna kommer inte att stiga lika mycket vid träning, inte heller vid stress. Vi tål stressen bättre, helt enkelt.

Men träning hjälper inte bara på lång sikt: Om du tränar före ett möte du är stressad inför, kommer du att vara mindre stressad på mötet.

 

Träna så här:

Träna kondition, som löpning, cykling eller simning, 2-3 gånger i veckan. Pulsen ska vara hög i minst 20 minuter.

Ett av veckans pass får gärna vara ett intervallpass, där man tar ut sig ordentligt.

Promenader och liknande mer lågintensiv motion fungerar också, men är inte lika effektivt.

Styrketräning är också bra, men prioritera konditionsträningen.

Källa: Hjärnstark – hur motion och träning stärker din hjärna av Anders Hansen (Fitnessförlaget)