Arbetsgivareorganisationen för tjänsteföretag, Almega, presenterade sina förslag vid ett seminarium i Stockholm på måndagen.

Ett genomgående tema i förslagen är att statliga och kommunala insatser ska ersättas av tjänster som ska utföras av de företag som tillhör den bransch Almega företräder.

Det handlar om att samhället ska ge varje arbetssökande invandrare en utbildningspeng för att lära sig svenska eller ett yrke, en jobbsökarpeng för att få hjälp av privata företag att hitta jobb samt socialpeng för särskilda behov där Almegas företag mot ersättning kan hjälpa till med tolkar och annat stöd som invandraren behöver.

Tanken är att samhället står för kostnaderna för pengen som invandraren kan använda för att köpa tjänster av de privata företagen.

– Integrationen blir bättre och effektivare med våra förslag, säger Almegas näringspolitiske chef Ulf Lindberg.

Almega vill inte att staten ska bygga flyktingförläggningar. Istället föreslår de KRAV–BO som går ut på att staten även i fortsättningen i upphandling köper boendeplatser av privata företag, men att dessa företag också ska tvingas att erbjuda integrationsinsatser i form av utbildning och praktik.

Dessutom vill Almega ha kvar den sänkta arbetsgivaravgiften för ungdomar. Att ta bort denna skattesubvention skulle enligt arbetsgivarorganisationen leda till att omkring 10 000 arbetstillfällen försvinner.

Enligt Almega borde andelen lågavlönade jobb upp till 20 000 kronor i månaden tredubblas jämfört med i dag, eftersom en så stor andel av de flyktingar som kommer till Sverige har så dålig utbildning. Enligt Almega är det ett problem att Kommunals och andras avtal har för höga lägstalöner.

Ulf Lindberg, tycker att fack och arbetsgivare även i fortsättningen ska förhandla om löner som bestäms i kollektivavtal.

– Men jag skulle gärna se att vi fick överenskommelser om yrkesintroduktion för invandrare, liknande dem som vi träffade för ungdomar. De träffade vi med de fackliga organisationerna och staten medverkade till arbetspraktik till lägre lön kombinerat med utbildning. Detta skulle även vara ett bra sätt för invandrare att få in en fot på arbetsmarknaden.

Han vill också att turordningsreglerna i lagen om anställningsskydd ändras så att sist in–först ut vid uppsägning ersätts med att arbetsgivarna kan behålla den personal de anser vara mest kvalificerade och nödvändiga i företagen.

Enligt Ulf Lindberg skulle det medföra att arbetsgivarna vågade anställa fler, vilket även invandrare skulle ha fördel av.

Vid seminariet deltog Socialdemokraten Patrik Björck, ledamot av arbetsmarknadsutskottet, Moderaten Elisabeth Svantesson, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet, Maria Ferm som är Miljöpartiets gruppledare i riksdagen samt Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Patrik Björck, Elisabeth Svantesson och Maria Ferm var överens om att satsningar på utbildning, jobb och bostäder är nödvändiga för att invandrare ska bli en del av det svenska samhället, även om regeringen och M är oense om hur detta ska gå till.

Oscar Sjöstedt förklarade att SD håller med Almega om att turordningsreglerna i anställningsskyddet måste avskaffas.

Han gillar också förslaget om fler låglönejobb även om han är osäker på att lägre lägstalöner är bästa vägen, SD kan även tänka sig skattelättnader för att göra det billigare att anställa lågutbildad arbetskraft.

Som enda parti vid Almegas seminarium vill SD också diskutera volymen, hur många flyktingar och arbetskraftsinvandrare ska Sverige ta emot. Almega tycker däremot det är bra med öppna gränser för arbetskraften och för den som tvingas fly hit från sitt land.

Enligt arbetsgivareorganisationen blir flyktingar och andra invandrare en vinst för Sverige om de ges möjlighet att bli integrerade här.

Ordföranden i fackförbunden inom LO, TCO och SACO träffades förra veckan för att diskutera integration. De kom bland annat fram till att arbetsgivarnas attityder måste förändras så att de lättare vill anställa invandrare som många gånger inte får jobben trots att de har tillräckliga kvalifikationer.

Almegas Ulf Lindberg håller med om att attityden hos arbetsgivarna kan vara ett problem.

– Ofta beror det på osäkerhet om vad invandrare faktiskt kan och klarar av. Här har staten ett stort ansvar att se till att valideringen blir bättre så att arbetsgivarna lättare kan se vad de arbetssökande invandrarna har för kompetens.