Ståndpunkten är att vinster behövs för att utveckla verksamheten. Slutsatsen är vinstuttag kan begränsas genom reglering av bemanningen. Till  exempel ett lägsta antal heltidsanställda per äldre, att 90 procent av personalen ska ha fast jobb och vara anställda på heltid samt att alla ska ha yrkesutbildning.
  – Eftersom bemanningen är den allra största kostnaden så menar vi att genom att reglera bemanningen så har man reglerat vinsten. Det blir i princip omöjligt att ta ut stora vinster om det finns regler om bemanningen, säger Annelie Nordström.
  Så det behövs inga ytterligare regleringar?
  – Det är här den mest kraftfulla reglering som vi kan ha, säger Annelie Nordström.

Enligt en undersökning som Kommunal gjort bland medlemmarna är det liten skillnad på att ha kommunala och privata arbetsgivare. Men fyra av tio privatanställda och majoriteten av kommunanställda föredrar att vara anställd av en kommun.
  Socialstyrelsen tar fram regler för bemanning utifrån brukarens behov. Men Kommunal tycker inte att det är tillräckligt.
  – Det behövs en baspersonalreglering också. Då finns det en nedre gräns som gör att man inte kan dumpa kvaliteten hur långt som helst. Men den typen av reglering där man ska göra biståndsbedömningar är angelägen, säger Annelie Nordström.

Men Kommunal nämner ytterligare tre sätt att begränsa vinstuttagen. Det andra handlar om att mäta kvalitet och kontinuitet vilket ska förhindra kvalitetsdumpning. Det tredje om att använda privata utförare endast i verksamheter där det finns fungerande marknader där brukarna är välinformerade och har förutsättningar att byta utförare. Och det fjärde om en skattelagstiftning som förhindrar att företagen undviker skatter. Till det kommer krav på meddelarfrihet, avskaffa LOV, Lagen om valfrihetssystem och förändra LOU, lagen om offentlig upphandling.
  Fokus sätter dock Kommunal på bristande resurser i välfärdssektorn. Därför är det inte ett alternativ att återkommunalisera allt. I stället krävs ökade statsbidrag, resurserna ska också öka i takt med stigande behov och krav på kvalitet. Kommunals siffror visar minskade kostnader för äldreomsorgen samtidigt som andelen äldre ökar.
  Annelie Nordströms recept är att fler måste arbeta så att skatteintäkterna ökar, skattehöjningar är en andra väg. Hon hänvisar till forskare som studerat detta och slår fast att de insatser som behöver göras inte är större än de senaste årens skattesänkningar.

På Kommunals kongress 2010 fördes en het debatt mot privatiseringar. Annelie Nordström har senare fått kritik för att inte följa besluten.
  – Vad vi lägger fast nu är Kommunals politik. Det fortsatta arbetet blir att ta tag i strategin för hur vi ska få gehör för Kommunals krav. Jag vill mena att förslagen svarar väldigt väl mot det återdemokratiseringsresonemang som fanns på kongressen 2010.
  Kongressen tog ställning mot privatiseringar av den offentliga sektorn. Tror du att motståndet finns kvar bland medlemmarna?
  – Jag tror att det är svårt att avgöra. Det är tydligt att det är små skillnader mellan de kommunala och de privata verksamheterna. Däremot upplever man kommunerna som en tryggare arbetsgivare. Det är en känslomässig upplevelse och det är svårt att avgöra vad den står för i förhållande till detta med privat och offentligt. 

Annelie Nordström hänvisar till medlemsundersökningen som visar att det är små skillnader när det gäller arbetsförhållandena i kommunal och privat äldreomsorg.
  – Jag tror att känslan att man i mindre utsträckning kan utföra ett gott arbete är viktigast för medlemmarna. När man ser att resursbristen är den stora orsaken, inte stora vinstuttag, då kommer man också tycka att förslagen om mer resurser till välfärden är bra förslag.
  Det fanns ett stort motstånd mot privatiseringar på kongressen. Tror du att de här förslagen svarar mot de här kraven?
  – Jag tror det, annars tror jag inte att förbundsstyrelsen hade lagt fram det här om man inte upplevde att det svarade mot de kraven som finns i organisation.

Näringslivets tankesmedja Timbro hävdar i ett pressmeddelande att Kommunal hotar välfärden:
  – Att reglera företagens största utgifter när intäkterna är låsta är bara ett annat sätt att föreslå ett vinstförbund, säger Karin Svanborg-Sjövall, ansvarig för välfärdsfrågor på Timbro.
  Arbetsgivar- och branschorganisationen Vårdföretagarna säger i en skriftlig kommentar att det är positivt att Kommunal gör klart att kvalitetsbrister inte har något med driftsform att göra. Men är kritisk:
  – Att reglera bemanningen hårdare är fel recept för ökad kvalitet i äldreomsorgen. I stället måste vi bli bättre på att ställa kvalitetskrav, och sedan mäta och redovisa kvaliteten, säger Håkan Tenelius, näringspolitisk chef på Vårdföretagarna.

Svenskt Näringslivs vice vd Annika Lundius är i en skriftlig kommentar bekymrad:
  – De som gynnats av de senaste årens valfrihetsreformer, som Kommunal nu vill riva upp, är inte minst Kommunals medlemmar som idag har olika arbetsgivare att välja mellan.
  LO har fattat beslut om non-profit-princip i välfärden. Utredning pågår om hur vinster ska begränsas. Kommunals utredning är en del av detta. LO:s utredning väntas bli klar i början av 2013.