Två identiska, nyöppnade äldreboenden som ligger intill varandra i Östersund. Enda skillnaden är att det ena drivs av företaget Vardaga (tidigare Carema) och det andra av kommunen. Det var utgångspunkten för den jämförande studie som drog igång förra året och leds av företaget Nordic healthcare group, knutet till Karolinska institutet.

I våras presenterades en första delrapport med resultaten och nu kommer delrapport nummer två. Precis som i förra mätperioden har det kommunala boendet högre bemanning än Vardagas boende. Men det är ingen skillnad i brukarundersökningarna eller medarbetarundersökningarna – boende och personal är ungefär lika nöjda på båda boendena. En lägre bemanning hos Vardaga har enligt studien alltså inte påverkat arbetsvillkor eller vårdkvalitet.

– Vi tror att Vardaga är aningen duktigare på att bemanna och schemalägga utifrån det behov som finns. Det i sin tur tror vi beror på att man har ett större stöd från ledningen och bättre verktyg för schemaläggning, säger Fredrik Eklund.

Kommunen har till skillnad från Vardaga krav på rätt till heltid för sina anställda. Det kan vara en del av förklaringen – men inte hela.

– Vi har räknat på det och det förklarar bara en åttondel av skillnaden. Resten är hur man jobbar med bemanning och schemaläggning, så det blir en väldigt central fråga om man tänker i termer av vad man kan lära av varandra, säger Fredrik Eklund.

Vardaga använder sig precis som vid förra mätperioden av fler timvikarier än det kommunala boendet. Då hade kommunens boende betydligt högre sjukfrånvaro än Vardagas boende, men sedan dess har sjukfrånvaron där sjunkit med över 30 procent och nu har Vardaga något högre korttidsfrånvaro än kommunen. Kommunen har fortfarande en större andel långtidssjukskrivna än Vardagas boende.
En orsak till att kommunen har färre timvikarier än Vardaga skulle kunna vara kravet på rätt till heltid.

– Det kan finnas personal som har rätt till heltid men där det finns arbetstid som inte är schemalagd. Då kan man ta ur den ”poolen” av personal när det uppstår ett behov av timvikarier. Den möjligheten har ju inte Vardaga, säger Fredrik Eklund.

Det är inte bestämt exakt vad nästa delstudie ska fokusera på, men troligen kommer det att borras djupare i frågan om schemaläggning och bemanning.

Rättelse: KA skrev tidigare att företaget Nordic Health Group är knutet till Karolinska Institutet. Det stämmer inte och har dementerats av KI efter att flera medier spridit uppgiften.