Kvinnor i arbetaryrken är mer utsatta för sexuella trakasserier än andra grupper på arbetsmarknaden. Det handlar framför allt om sexuella trakasserier från tredje man (vårdtagare, kunder etc) men också om sexuella kränkningar av chefer och arbetskamrater. Över tolv procent av de anställda inom vård- och omsorg uppger att de utsatts för sexuella trakasserier av tredje man på sitt arbete, visar en ny rapport från LO (ladda ner den här).

– Det finns riskfaktorer i arbeten där själva grundvalen handlar om att man är närvarande, uppmärksam och som i vård och omsorg där man kommer väldigt nära rent fysiskt. Själva yrket är utsatt på grund av miljöer och situationer. Men det är inte detsamma som att sexuella trakasserier ska ingå som en del av arbetet, säger Joa Bergold, utredare på LO.

Oftast handlar det inte om att personer utsätts vid ett enstaka tillfälle. 70 procent av dem som utsatts för sexuella trakasserier på arbetet har utsatts minst tre gånger det senaste året.

– Här har arbetsgivarna ett ansvar. Oavsett om riskfaktorn är en drängfull besökare eller en dement åldring handlar det om att uppmärksamma riskfaktorer och hur man förebygger att trakasserier uppkommer. Arbetsgivarna måste bli bättre på att informera de anställda ”det här kan ske – då gör du så här”. I dag fungerar det dåligt.

Tidsbegränsat anställda löper större risk än fast anställda. Det gäller för hela arbetsmarknaden, men skillnaden är särskilt stor bland vård- och omsorgsanställda (runt 5 procentenheter). En av förklaringarna till det handlar om att fler unga kvinnor har tidsbegränsad anställning, och det är vanligare att unga kvinnor utsätts för sexuella kränkningar. Men det lär inte vara hela sanningen:

– Visstidsanställda har allmänt en svag position. Det kan handla om att de får ”ta” svårare kunder eller vårdtagare, att de drar sig för att gå till arbetsgivaren och berätta av rädsla för att inte få mer jobb. Dessutom är incitamentet för arbetsgivaren att stå upp och bakom visstidsanställda inte lika starkt, säger Joa Bergold.

En ytterligare faktor som Joa Bergold tror driver på utvecklingen är den kommersialisering som redan finns i vissa branscher och som växer inom exempelvis vård- och omsorgssektorn.

– Där utvecklas en miljö där kunden alltid har rätt.

En kvinnlig undersköterska som intervjuats till rapporten berättar så här:

”Ingen bryr sig nånstans, skulle jag säga. Särskilt inte i äldreomsorgen. Där ursäktas det lika lätt som jag gjorde nyss, gubbarna förstår ju inte och så vidare. De har aldrig pratats om hur man ska hantera sånt på något äldreboende jag jobbat på, mer än att anställda kanske varnar någon ny om att den och den gubben brukar göra si eller så.”

Attityden på arbetsplatserna påverkar synen på vad som är en sexuell kränkning.

Mer än var fjärde LO-medlem mellan 18 och 29 år menar att sexuella trakasserier är accepterade på deras arbetsplats.

Fotnot: På TCO:s hemsida finns handboken ”Bryt tystnaden” om sexuella trakasserier att ladda ned.