– Ofta handlar det om fulla patienter eller om människor som är upprörda och kanske inte tänker på vad de säger. Och visst, det har hänt någon gång att jag fått en smäll, berättar Jimmie Gustavsson som är undersköterska på akutmottagningen.

Det var förra säkerhetschefen som tog initiativet till självförsvarsutbildningen på Sahlgrenska sjukhuset. Efter att ha ställt sig på akutmottagningen och observerat under ett nattpass kunde han räkna till ett fyrtiotal hotfulla eller våldsamma incidenter. Ingen rapporterades in av personalen. Sjukhuset valde då att skicka representanter från de olika avdelningarna på utbildning i hot- och våldshantering. De har sedan i sin tur fått utbilda övrig personal i hur man förebygger, hanterar och följer upp hotfulla situationer.

– Det har varit ett positivt gensvar. En av de saker som uppskattats mest är hur man genom taktisk kommunikation kan lösa många situationer innan de blir för problematiska, berättar sjuksköterskan Martin Lindblad som tillsammans med kollegan Patric Antonsson håller i utbildningen på akutsektionen.

Sahlgrenska har även förenklat rapporteringssystemet för att det ska bli mindre tidskrävande att rapportera in avvikelser. Något som fått upp frekvensen rapporterade händelser rejält, även om mörkertalet fortfarande tros vara stort.

Jimmie Gustavsson upplever att utbildningen i självförsvar är till god hjälp i de situationer som kan uppstå under ett arbetspass.

– Man har i huvudet ungefär hur man ska reagera om det händer något. Det kan till exempel handla om hur man ska placera sig rummet för att undvika att råka ut för något.

Själv är han noga med att rapportera in de händelser han råkar ut för, men tror att benägenheten att rapportera kan skilja sig åt mellan de anställda.

– Man blir ju ganska härdad med tiden, säger han

Men enligt Jimmie Gustavsson och Martin Lindblad är självförsvar inte det enda som behövs för att skapa en tryggare arbetsmiljö på akutmottagningen. Båda efterfrågar en större tillgång till ordningsvakter som kan gripa in i allvarliga situationer, eller bara skapa lugn genom sin närvaro i lokalerna.

– Det räcker i stort sett med att någon i uniform visar sig för att det ska bli skillnad, menar Jimmie Gustavsson.