16-åriga Kate visar energiskt runt och berättar om livet i byn. Hon visar också hur de brukar hämta vatten i floden. Floden är byns stolthet i ett område som för övrigt är mycket torrt.
16-åriga Kate visar energiskt runt och berättar om livet i byn. Hon visar också hur de brukar hämta vatten i floden. Floden är byns stolthet i ett område som för övrigt är mycket torrt.

Självhjälp ger Kate chans till nytt liv

De förväntades sälja sex, hålla käft och låta männen bestämma. Men de unga kvinnorna i byn Katorongot i Kenya har hittat en väg ut ur misären. Nu vågar de ta plats och göra sig hörda.

Det är ett hopplöshetens landskap av damm och taggbuskar. På en kulle ligger en handfull lerhyddor, ingen av dem större till ytan än en dubbelsäng.
Men de unga kvinnorna som kommer emot oss bubblar av energi. 16-åriga Kate tar tag i mig, visar mig runt och berättar om livet i byn. De är särskilt stolta över floden, där de tvättar och hämtar dricksvatten.
- Ellen ska bada! ropar någon, och en lång flicka kastar sig oförväget i vattnet med kläderna på. Hon kommer strax upp igen med ett brett leende.
För bara några månader sedan var stämningen i byn lika hopplös som landskapet. Här fanns få jobb, kvinnorna kunde som bäst hoppas på ett uselt betalt jobb på getslakteriet. De som inte fick det kunde tjäna några kronor på olaglig hembränning. En vanlig sista utväg för att få mat till familjen var att sälja sex till någon man i byn nedanför kullen. Många har därför hiv.
Så såg det ut när organisationen Dandelion fick upp ögonen för misären i byn och startade en självhjälpsgrupp för de unga kvinnorna. Dandelion är en liten hjälporganisation som driver flera projekt i närområdet. Grundaren Wendo Aszed är övertygad om att kvinnorna själva har kraften att lösa sina problem.
- I byarna finns stor potential, men det saknas kunskap, säger Wendo Aszed.

Några små lerhus på en kulle. Mer än så är inte byn Katorongot. Några små lerhus på en kulle. Mer än så är inte byn Katorongot.

Ett viktigt steg för kvinnorna är förstås att kunna försörja sig själva. 19-åriga Caroline tar mig med till gruppens nya odlingar en bit ifrån byn, som de fått hjälp med att arrendera. Även här rinner floden förbi, därför kan de odla tomater och spenat som kräver mycket vatten. Gruppen ska sälja grönsakerna på marknaden för att få in pengar.
Caroline är själv ett exempel på att utvecklingen går åt rätt håll. Hon fick barn för ett år sedan, men kan tack vare självhjälpsgruppen gå klart skolan. På helgerna jobbar hon i grönsaksodlingen, medan hennes farmor tar hand om hennes son.
En annan källa till pengar för gruppen är hårförlängningar. De har lärt sig tillverka de lösflätor och tofsar som är så vanliga bland kvinnor i städerna. På sikt vill de starta en egen skönhetssalong.

Mary (i mitten) är moster till Caroline och den som är huvudansvarig för odlingarna. Anna (till höger) jobbar för organisationen Dandelion. Här visar de upp småplantorna som snart ska sättas ut på fältet. Mary (i mitten) är moster till Caroline och den som är huvudansvarig för odlingarna. Anna (till höger) jobbar för organisationen Dandelion. Här visar de upp småplantorna som snart ska sättas ut på fältet.

Men den största skillnaden för kvinnorna är att självhjälpsgruppen gjort dem starka.
- Innan jag gick med var jag blyg och kunde inte prata inför folk. Nu när jag har lärt mig kan jag stå inför vem som helst och säga vad som helst. Vi kan ta vara på oss själva nu, säger Shamira.
Några dagar före mitt besök gjorde gruppen något som de aldrig trott att de skulle våga. De framträdde på marknaden i staden med sång, dans och teater. I skuggan under ett träd ger de några smakprov från föreställningen. Jag förstår inte sångerna,  men de berättar att de handlar om allvarliga ämnen som omskärelse och fördomar kring sex och hiv. Diskussionen med åskådarna efter föreställningen visade att det saknas kunskap om de här frågorna.
- De gamla kvinnorna visste inte att hiv kan spridas genom omskärelse med smutsiga knivar, berättar Shamira.
Ett skäl till okunskapen är att man inte pratar om sex. Kate berättar att hon var rädd före föreställningen. Men efteråt kändes det jättebra att ha vågat.
- Och dagen efter hade jag ont överallt för att vi hade hoppat och dansat så mycket, skrattar Kate.

Wendo Aszed inspekterar de senaste halsbanden som kvinnokollektivet gjort. Hon hjälper till lite med försäljningen och vet vad som säljer bäst. Wendo Aszed inspekterar de senaste halsbanden som kvinnokollektivet gjort. Hon hjälper till lite med försäljningen och vet vad som säljer bäst.

Den lilla byn Katorongot är förändrad. Nu är det dags för de unga kvinnorna att sprida kunskapen. De kommer att gå ut till byarna runtomkring och lära kvinnorna där om familjeplanering och preventivmedel.
- Det är fattigt i byarna, flickor går inte i skolan, många gifter sig tidigt för att komma ifrån fattigdomen eller säljer sig till män för att få mat till familjen, berättar Ellen. För henne har självhjälpsgruppen betytt oerhört mycket.
- När jag gick med i gruppen var jag så stolt. Före gruppen var vi ingenting, nu kan jag prata och sjunga inför folk, säger hon.

Kommentarer

Jag håller med föregående! Det är himla fint att läsa detta. Bodde också i byn i våras och har arbetat som volontär för Dandelion Africa. Arbetet Wendo och hennes kollegor gör är helt fantastiskt! Kvinnorna i Katorongot är oerhört fina människor, all the best!

Åh vad glad jag blir när jag läser detta. Jag bodde hos Caro och Annabelle-Kate under ett par dagar i våras. För att förstå deras vardag och levnadssätt. Är glad över deras framgång och Dandelion gör ett beundransvärt jobb. My best regards to Katorongot village and women-group.

Kommenteringen är stängd

Kommenteringen stängde 2011-10-20 14:40