I dag blir många patienter som inte klarar sig själva kvar på sjukhus trots att de egentligen är färdigbehandlade. Ofta rör det sig om äldre personer, som skulle behöva plats på ett äldreboende. Patienterna som blir kvar på sjukhus riskerar att drabbas av nya infektioner och tar upp vårdplatser för andra som behöver dem bättre.

Infektionsläkaren Göran Stiernstedt har fått regeringens uppdrag att utreda hur resurserna i hälso- och sjukvården ska utnyttjas bättre. Enligt honom är orsaken till problemet att rutinerna inte fungerar när kommunerna ska ta över ansvaret. Nu föreslår han en ny lag som ska tvinga landstingen och kommunerna att samarbeta bättre.

– Det viktigaste är att sätta press på parterna, att det här faktiskt är en gemensam uppgift. Om det här lagförslaget skulle gå igenom blir det obligatoriskt för parterna att sätta sig ner och sluta en överenskommelse om rutiner, om hur man ska samarbeta och hur man överför information, säger Göran Stiernstedt till Ekot.

Göran Stiernstedt vill också korta tiden som kommunerna har på sig att ta över en patient. I dag är den fem vardagar efter att sjukhuset skickat en kallelse till vårdplanering. Göran Stiernstedt vill minska tiden till tre dagar, och då ska även helger och röda dagar räknas in.