– Vi hade förstått att det fanns en oenighet med olika ingångar till avtalsrörelsen, men trodde nog att man skulle klara samordningen, Agneta Jöhnk, chef för SKL:s avdelning för arbetsgivarpolitik.

Vilka effekter som detta kommer att ha på förhandlingarna mellan arbetsmarknadens parter menar hon är svårt att se än.

– Effekterna är svåra att bedöma. Det vi kan se är att det ändå finns en samsyn om att det är det industriella märket som ska gälla som också LO verkar stå bakom.

Kommunal har i tidigare utspel flaggat för att de kommer att ha mer än märket när det gäller undersköterskorna för att få upp deras löneläge.

– Det är svårt att sia om vad som kommer att ske. Varken de eller vi har formulerat några krav inför avtalsrörelsen än, men det låter som de kommer att komma med det. Men en sådan relativlöneökning kanske inte kan gå på en eller två avtalsrörelser. Det krävs att hela arbetsmarknaden är med och där är vi inte idag.

Att lämna märket som riktmärke är ingenting som Agneta Jöhnk tror på.

– Det har tjänat både oss och de anställda bra och lett till reallöneökningar. Vi kan i sak inte höja lönerna mer än andra yrken för arbetsmarknaden. Vi har inte mer pengar än skatteintäkter eller möjligen statsbidrag. Ekonomin hos kommuner och landsting är ansträngd redan i dag.